Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

Церкви відіграють провідну роль у формуванні державою пенітенціарної політики. Крок до впровадження в’язничного капеланства.


8 квітня 2011 року у приміщенні залу Колегії Державної пенітенціарної служби України відбулося засідання Правління Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», що об’єднує 12 християнських конфесій, з керівництвом Державної пенітенціарної служби України (ДПСУ). Цей центральний орган виконавчої влади був створений шляхом реорганізації Державного департаменту України з питань виконання покарань у грудні 2010 року. Указом президента України Віктора Януковича № 394/2011 Про затвердження Положення про Державну пенітенціарну службу України від 6 квітня 2011 року релігійні організації є одним з основних партнерів Служби у соціально-виховній та реабілітаційній праці із засудженими. Вони відіграють також провідну роль у формуванні державою пенітенціарної політики, тому представники правління Місії на засіданні проголосували за положення Угоди про співробітництво з Державною пенітенціарною службою України. Прийняту спільним голосуванням Угоду підписав новообраний Голова правління Місії ієрей Віктор Яценко та Перший заступник Голови Державної пенітенціарної служби України Сергій Сидоренко.
Спільне засідання мало на меті проаналізувати плоди десятирічного служіння та взаємодії Церков Місії у сфері духовної опіки нашими співгромадянами, позбавленими волі, та намітити перспективу співпраці. За переконанням представників Церков ця співпраця передбачає живу участь кожної з конфесій у розробці законодавчих ініціатив для формування інституту в’язничного капеланства. Для цієї мети намічено створення робочої групи, яка включатиме спеціалістів ДПСУ, представників Громадської ради при ДПСУ та представників Церков, що входять до складу Місії. Зміни законодавства, що впровадять інститут в’язничного капеланства є єдиним шляхом до реалізації прав засуджених та ув’язнених на духовну опіку. Це передбачають численні декларації та міжнародні акти підписані Україною. Процес впровадження інституту капеланства, вочевидь, має враховувати багатоконфесійні особливості України і здійснюватися поступово.
За Інформацією про діяльність в установах кримінально-виконавчої служби релігійних організацій понад 37 тисяч осіб, що знаходяться у пенітенціарних установах, - активно практикуючі християни, що регулярно відвідують Богослужіння.

На зустрічі були присутні від правління Української Міжконфесійної Християнської Місії
"Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі":
1.            Ієрей Яценко Віктор (Голова правління Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», Голова Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи).
2.            Васильчук Юрій Анатолійович (виконавчий директор Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі»).
Члени Правління Місії:
3.            Гжегож Драус (головний в'язничний капелан Римо-Католицької Церкви в Україні).
4.            Ганулич Петро (від Української Уніонної Конференції Церкви Адвентистів Сьомого Дня).
5.            Реус Сергій (від Всеукраїнського Союзу об'єднань Євангельських Християн-баптистів).
6.            Фатулаєв Рустам (від Всеукраїнського Союзу Християн Віри Євангельської П'ятидесятників).
7.            Ієрей Пантелей Костянтин (Керівник відділу Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства у пенітенціарній системі України).
8.            Пухляк Олександр (від Об'єднання незалежних Харизматичних Християнських Церков України (Повного Євангелія).
9.            Цивілюк Володимир (Від Релігійного Центру Божої Церкви
християн віри євангельської України).
10.          Лободенко Віктор (Від Релігійного Центру Української Християнської Євангельської Церкви).
11.          Дмитрієвський Євген (Від Союзу Вільних Церков Християн Євангельської Віри України).
12.          Протоієрей Павло (Основенко) (Голова відділу по духовному вихованню в місцях позбавлення волі Української Православної Церкви Київського Патріархату).

Від Центрального апарату Державної пенітенціарної служби України були присутні:
1.            Сидоренко Сергій Миколайович (Перший заступник Голови Державної пенітенціарної служби України).
2.            Зінченко Сергій Арнольдович                (Заступник Голови Державної пенітенціарної служби України)
3.            Ілларіонов Віктор Олександрович       (Заступник Голови Державної пенітенціарної служби України)
4.            Пудак Валерій Анатолійович  (Заступник Голови Державної пенітенціарної служби України)
5.            Штанько Іван Васильович (Перший  заступник  голови  Всеукраїнської громадської організації «Асоціація ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України»)
6.            Войцеховський Микола Іванович (Директор     департаменту     по     роботі     з       персоналом)
7.            Кіслов  Олександр Іванович Начальник департаменту охорони, нагляду і безпеки
8.            Скоков Сергій Іванович (Начальник      управління      контролю      та               організаційно-аналітичної роботи).

9.            Янчук   Олег Борисович (Начальник управління організації діяльності            кримінально-виконавчої інспекції).
10.          Андрушко Ігор Васильович (Помічник Голови Державної пенітенціарної служби України).
11.          Хведчук Віталій Васильович (Заступник начальника управління соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими).
12.          Скоропляс Владислав Всеволодович (Начальник відділу організації психологічної роботи із       засудженими управління соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими).
13.          Іскоростенський Анатолій Володимирович   (Начальник відділу з обліково-реєстраційної  роботи  управління   оперативно-розшукової роботи).

Повідомив секретар Правління Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі» ієрей Костянтин Пантелей.


Експозиція образотворчого та прикладного мистецтва в’язнів.
У Тернополі 8 квітня 2011 року відкрито виставку творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва засуджених, які відбувають покарання в установах позбавлення волі у різних областях України. Захід відбувся у Тернопільському  обласному краєзнавчому музеї. Виставку «Переображення Господньою Любов’ю» організовано Українською Греко-Католицькою Церквою за сприяння Державної пенітенціарної служби України.
На виставці представлені понад 100 творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва засуджених з усіх областей України. ЇЇ вже побачили в Києві, Донецьку, Чернігові, Львові, Івано-Франківську, Трускавці, Дрогобичі та Стрию. Організації виставки у Тернополі посприяли директор музею Степан Костюк, працівники єпархіального управління Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ і капелан о. Михайло Бугай.
На урочистому відкритті із короткою промовою виступив начальник управління ДДУПВП у Тернопільській області Павло Лосик, заступник начальника із соціально-виховної та психологічної роботи Руслан Вовк, міський голова м. Тернополя Сергій Надал, канцлер управління Тернопільсько-Зборівської Єпархії Української Греко–Католицької Церкви Андрій Романків, капелан Бережанської виховної колонії отець Михайло Бугай.
Мета заходу – сприяти суспільному розумінню та комунікації через мистецтво з нашими співгромадянами, що опинилися у місцях позбавлення волі, а також познайомити широкий загал з кроками реформування пенітенціарної системи у контексті в’язничного душпастирського служіння Церкви. Усі відвідувачі виставки матимуть можливість особисто залишити свій відгук персонально авторові твору у книзі відгуків.
Повідомляє прес-служба Тернопільсько-Зборівської єпархії.

Немає коментарів:

Дописати коментар