Шукати в цьому блозі

середу, 1 червня 2011 р.

Паломництво – це дорога до Бога, дорога до ближнього, до самого себе, до свого серця»


У період з 15 по 30 травня 2011 року за сприяння Департаменту душпастирства у силових структурах України у 53-му Міжнародному паломництві до чудотворного місця Матері Божої у м. Лурд (Франція) вперше взяли участь представники Державної пенітенціарної служби України: начальник відділу зонального контролю за діяльністю слідчих ізоляторів майор внутрішньої служби Олексій Бондаренко, а також пенсіонери Державної кримінально-виконавчої служби України генерал-майор внутрішньої служби Олексій Шевчук та полковник внутрішньої служби Олег Сушко.
Паломництво розпочалося 15 травня 2011 року у Соборі Святого Юра у Львові урочистою Літургією, яку служив Владика Михаїл (Колтун), єпископ Сокальсько-Жовківського, керівник Департаменту УКГЦ у справах душпастирства силових структур України. Літургію співслужив о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, о. Зеновій Колтун з Сокальсько-Жовківської єпархії, о. Андрій Хомишин, капелан Центру Військового Капеланства Львівської Архиєпархії, та о. Юліан Шеремет, військовий капелан Київської архиєпархії. Загалом, у паломництві брало участь 69 осіб, наші працівники подорожували поруч з представники Департаменту Патріаршої Курії у справах душпастирства силових структур України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби, курсантами Львівської академії сухопутних військ Збройних Сил України на чолі з керівником делегації полковником Русланом Коханчуком. Делегація від України відвідує землю, де відбулося об'явлення Пресвятої Богородиці, вже 16 раз. Представники Державної пенітенціарної служби України беруть участь у заході такого роду вперше. Наша делегація прямувала через українські святині, що знаходяться у Польщі, Чехії, Німеччині, Італії та інших країнах, де є чисельна українська громада.

Офіційна церемонія у Лурді розпочалася 20 травня урочистим відкриттям паломництва у підземній церкві Пія, що вміщає близько 15 тисяч осіб. Ввечері на відкритті відбулося урочисте винесення прапорів країн-учасниць, яких налічується близько сорока, та щороку їх кількість збільшується. Учасники паломництва взяли участь у спільній молитві, у якій взяли участь як римо-католицькі, так і греко-католицькі священики та єпископ.

На другий день наша делегація взяла участь у ході зі Святими Тайнами на чолі з військовими єпископами країн-учасниць паломництва.

Ввечері учасники пройшли містом з запаленими свічками, взявши участь у Марійській ході. Одним з пунктів програми стало покладання квітів до меморіалу військовослужбовцям, що загинули у Другій світовій війні.

Кожного року особливістю рекреаційної частини паломництва є обмін між військовослужбовцями різних країн символікою, нашивками, значками та іншими предметами військового побуту. Усі паломники та гості мають можливість ввечері після офіційної програми розважитись під звуки колоритних оркестрів, котрі просто на вулицях міста звучать для перехожих.
Під час паломництва військовослужбовці, їхні сім'ї та всі охочі мали змогу купатися в цілющому джерелі, помолитися та поставити свічку. Святою водою з джерела було окроплено хоругву Державної кримінально-виконавчої служби України, а також промовлено молитву за її керівництво та весь персонал.
Крім цього, 21 травня у м. Лурд українська делегація взяла участь у Св. Тайні Хрещення офіцера внутрішніх військ МВС України Ольги Долженко. Чин Хрещення провадив владика Михаїл (Колтун) спільно з о. Петром Гаєм, котрий опікується українською церквою в Лурді. Владика побажав офіцеру і надалі зберігати отриману при хрещенні чистоту та благословив дівчину на щасливий шлюб.
22 травня 2011 року 53-є Міжнародне військове паломництво, що проходило під девізом «Об'єднані Господом та єдиною молитвою», завершилося. День розпочався з Літургії, а по обіді відбулося урочисте закриття паломництва. Країни-учасниці пройшли маршем з прапорами своєї держави, а військові оркестри Франції, Італії та інших європейських країн збагатили захід яскравим виходом. Після Лурду українська делегація взяла участь в аудієнції з Папою Римським Бенедиктом XVI. Вітаючи українську делегацію, Папа промовив "Щиро вітаю українських військовиків, що брали участь у військовому паломництві до Лурду. Дорогі друзі, підбадьорені цією зупинкою у стіп Пречистої Діви, повертайтесь на вашу батьківщину з бажанням ще великодушніше свідчити Христа та Його Євангеліє. Щиро благословляю Вас та Ваші родини. Христос воскрес!".
Особлива подяку висловлюємо владиці Михаїлу (Колтуну) та о. Любомиру Яворському за їх духовну підтримку у дорозі та молитву. Наслідком цього є духовне піднесення і розуміння вартості молитви і християнського життя. Після подорожі розумієш, що паломництво – це дорога до Бога, під час якої ти відкриваєш своє серце та душу, стаєш більш терпеливим до життєвих труднощів та ближнього свого.
 За організацію участі представників Державної пенітенціарної служби України у паломництві щиро дякуємо ієрею Костянтину, керівнику Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

майор Олексій Бондаренко

Військові також покликані свідчити Христа. Вітання Папи Венедикта XVI для української військової делегації

У середу, 25 травня 2011 р., на площі Святого Петра у Ватикані з уст Святішого Отця Венедикта XVI знову пролунало вітання українською мовою. Цього разу воно було звернене до представників України, учасників 53-го Міжнародного військового паломництва до Люрду.


Папа сказав:
«Щиро вітаю українських військовиків, що брали участь у військовому паломництві до Люрду. Дорогі друзі, підбадьорені цією духовною зупинкою у стіп Пречистої Діви, повертайтесь на вашу Батьківщину з бажанням ще великодушніше свідчити Христа та Його Євангеліє. Від щирого серця благословлю вас і ваші родини. Христос Воскрес!»

Цьогорічне паломництво військових до Марійського санктуарію в Люрді тривало від 20 до 23 травня. На чолі з владикою Михаїлом (Колтуном), керівником Департаменту Патріаршої Курії у справах душпастирства силових структур України, у паломництві до Люрду вперше беруть участь представники Пенітенціарної служби України. Вони подорожують поруч з представниками Міністерства оборони України, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби, курсантами Львівської академії сухопутних військ Збройних Сил України, капеланами Департаменту Патріаршої Курії у справах душпастирства силових структур України, - загалом 69 осіб. Вже стало традицією, що після його завершення, українська делегація відвідує Рим та бере участь в загальній аудієнції зі Святішим Отцем.

Джерело: Радіо Ватикан.

Немає коментарів:

Дописати коментар