Шукати в цьому блозі

суботу, 2 липня 2011 р.

Про душпастирство УГКЦ для мігрантів за кордоном.

1 липня 2011 р. на запрошення Пасторально-місійного відділу УГКЦ з нагоди професійного курсу щодо служіння-опіки мігрантами о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Патріяршої Курії УГКЦ з питань душпастирства у пенітенціарній системі України, побував у Львові. Курс, у якому беруть участь 73 семінаристи-випускники, відбувається у Львівській духовній семінарії Св. Духа.
Семінаристів цікавило питання, які є можливості щодо опіки українцями, що у часі міграції з певних обставин опинилися за в'язничними мурами. Тепер число українців, які підозрюються або засуджені за кримінальні злочини у країнах Центральної та Західної Європи суттєво зменшилося. У 90-х, наприклад, в одній лише Чехії їх було близько півтисячі. Проте і тепер, за неофіційними даними, у Чехії, Італії, Іспанії, Португалії, Фанції, Німеччині, тощо, у кожній країні зокрема, наших громадян - від однієї до кількох сотень осіб. Нелегальна міграція є, до того ж, обтяжуючим чинником у випадку кримінальної відповідальності. Від умов, які характерні для пенітенціарної системи України, життя в'язнів у європейських тюрмах відрізняється утриманням в камерах по 2 - 4 особи у тюрмах із загальним числом, яке рідко коли перевищує 300 - 400 осіб. Переважно засуджені, що походять з України, розсіяні по різних установах виконання покарань незначними групами. Робота священика завжди носить персональний конфідеційний характер: зустрічі сам-на-сам. Зрідка можливі ситуації, коли можлива зустріч з групою в'язнів, в тому числі і для літургії. За виключенням певних випадків, мігрант має право в європейських країнах, прохати про збереження у таємниці факту його ув'язнення. Тому посольства та консульства України опікуються лише тими нашиим громадянами, про ситуацію яких відомо, які виявили бажання такої підримки.

«В більшості країн праця була би можлива, коли б знайшовся священик відповідної кваліфікації, що мав би можливість приділяти достатньо часу для цього служіння. Місцеві католицькі єпископи були би зацікавлені у такій послузі наших священиків. Тому у кожній країні, де розвинуті структури нашої Церкви, важливо призначати кількох капеланів, що могли би отримати офіційну акредитацію влади,» - сказав серед іншого капелан. В якості офіційного представника УГКЦ у міжнародній католицькій структурі International Commission of Catholic Prison Pastoral Care, що відповідає за координацію служіння в'язням, о. Костянтин побував у в'язницях польських, італійських та португальських. Які є виклики і потреби, які підстави та умови здійснення опіки мігрантами у тюрмах за кордоном? На ці та інші супутні питання розповів він майбутнім священикам.

Інформує Пенітенціарне душпастирство УГКЦ.

Немає коментарів:

Дописати коментар