Шукати в цьому блозі

неділю, 15 січня 2012 р.

Різдвяний вертеп для засуджених у Київському СІЗО.

15 січня 2012 року для засуджених, близько 80 чоловіків та 10 жінок що працюють для господарського обслуговування Київського слідчого ізолятора, була представлена вертепна драма. Натхненницями в організації у 2012 році Різдвяного дійства стали сестри Чину Святого Василія Великого Хризанта (Гарді) та Василія (Гальцова), що служать для громади храму Миколи Доброго УГКЦ на Подолі. Загальне число учасників драми, які є парафіянами цього храму, сягнула 45 осіб, та задля вимог безпеки у пенітенціарній системі виступала лише половина усього гурту.

Виступали у клубі. Вступне слово про Свято Наіменування (Обрізання) Господнього сказав о. Костянтин. Він нагадав про подію наіменування та Св. Хрещення, що сталася колись у житті кожного із нас, коли ми стали учасниками Божого люду. Але кожного з нас Господь знає зосібна за іменем.

Він також коротко розповів про історію та розвиток вертепної традиції в Україні від часів пізнього середньовіччя. Зміст та джерела вертепної драми можна було б назвати радше класичними. Кожен, хто бодай раз був глядачем чи учасником Вертепу, швидко впізнав би канву та віршовані рядки героїв драми. Але цей вертеп відрізняла жива музика тріо бандуристів, скрипки, гітари та чудовий спів колядок. Це не могло не торкнути серця усіх глядачів, присутніх у залі. Після вистави сестра Василія привітала усіх зі святами, зокрема вона розповіла про Святителя Василія Великого та про монашу спільноту, яку представляла.

Многоліття для присутніх у залі та молитва за в'язнів у каплиці Йова Багатостраждального завершили зустріч.


Вертеп, організований василіянськими монахинями протягом різдвяних свят окрім Прилуцької виховної колонії Лукянівського СІЗО також встиг побувати у двох військових частинах,  у резиденції Блаженнішого Святослава Шевчува (с. Княжичі), в Апостольській нунціатурі, у школі-інтернаті № 12 для дітей-сиріт, а також у кількох греко-католицьких храмах.

Немає коментарів:

Дописати коментар