Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 1 червня 2012 р.

Представник УГКЦ взяв участь у відзначенні "Дня захисту дітей" у Київському СІЗО.

1 червня 2012 року у Київському слідчому ізоляторі численні гості у супроводі представників медіа відвідали неповнолітніх ув'язнених. Їх вітали з Днем захисту дитини. До дітей завітали представники ДПтС; Релігійної громади Християн Віри Євангельської "Скинія"; Київського міського центру для дітей, сім'ї та молоді; Всеукраїнського громадського центру "Волонтер" та Київського Християнського Благодійного Фонду "Наріжний камінь". Від імені Державної пенітенціарної служби вихованців привітав генерал-майор внутрішньої служби Олександр Сайко. У події брав участь о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

Принесли подарунки. Підлітки чемно дякують і сором'язливо усміхаються. Увага їх не балує, але дає відчуття приналежності до суспільства. Вони отримали ігри, пазли, предмети особистої гігієни та солодощі від Державної пенітенціарної служби, громадських та релігійних організацій. Окрім того в них з'явилося ще 8 новеньких комп'ютерів для навчання.
 
У Київському слідчому ізоляторі нині перебуває 39 дітей, із них - одна вже осуджена дівчинка. І хоча знаходяться вони тут за цілком дорослі злочини, у більшості з них ще дитячі мрії. Для більшості з них це лише перша точка відліку, попереду їх чекає колонія.

Виключення складає тільки доля засудженої юначки-сироти Марії Гребан, яку Червоноармійський районний суд Житомирської області осудив на три роки й один місяць за крадіжку велосипеда "Україна", оціночна вартість якого складала менше 100 грн. Тепер її чекає менше пів року перебування у Мелітопольській виховній колонії для неповнолітніх юнок, а згодом переведення і відбуття покарання у жіночій виправній установі. Такий абсурдний вердикт здався усім гостям дисонансом на тлі "Дня захисту дітей". Марійка рано посиротіла, жила у хресної, пасла корів, продавала на базарі городину. На місяць могла заробити до 250 грн. Осудили умовно, та за те, що не відмітилася - заарештували й відправили по етапу.

Цей випадок справедливого, але немилосердного вироку став предметом уваги учасників Круглого столу «Участь релігійних організацій у формуванні законодавчих ініціатив у сфері пенітенціарної політики» 29 травня 2012 року. Про нього у своєму виступі розповів о. Костянтин Пантелей. Після офіційного звернення від Пенітенціарного душпастирства УГКЦ Голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець доручив Генеральному прокуророві Віктору Пшонці провести всебічну, повну й об'єктивну перевірку та вжити вичерпних заходів прокурорського реагування з метою захисту прав неповнолітньої.

ДОВІДКА.

Ініціатор відзначення Всесвітнього дня дитини - Генеральна Асамблея ООН у 1954 році.
20 листопада 1959 році Асамблеєю ООН була прийнята Декларація прав дитини, цього ж дня 1989 року - Конвенцію про права дитини.


У вересні 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, що її ратифікували, зобов'язалися забезпечувати права дитини, створювати умови для якнайкращого забезпечення її інтересів. До числа цих країн входить і Україна. В Україні свято встановлено згідно Указу Президента України «Про День захисту дітей» від 30 травня 1998 року № 568/98.

У 2000-му році світові лідери поставили перед собою Цілі розвитку Декларації тисячоліття (ЦРДТ), які включають зобов'язання до 2015 року удвічі зменшити крайню убогість, зупинити розповсюдження ВІЛ/СНІДу і надати загальну початкову освіту. Хоча Цілі в області розвитку призначені для всього людства, вони в основному відносяться до дітей.

Станом на травень 2012 року в органах і установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України перебувають:
1330 неповнолітніх засуджених, які тримаються у 8 виховних колоніях;
662 неповнолітні особи, узяті під варту, - у слідчих ізоляторах;
4433 неповнолітні, засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, перебувають на обліку в підрозділах кримінально-виконавчої інспекції.
У двох дитячих будинках (Чернігівська і Чорноморська виправні колонії) при виправних колоніях для тримання засуджених жінок виховується 103 дитини у віці до 3 років.


Використані світлини кореспондента ДПтС.

Немає коментарів:

Дописати коментар