Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 15 червня 2012 р.

Представники Омбудсмaна взяли участь у "круглому столі" щодо участі релігійних організацій у формуванні законодавчих ініціатив у сфері пенітенціарної політики.

Як повідомлялося, нещодавно у парламентському  Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбувся «круглий стіл», присвячений участі релігійних організацій у формуванні законодавчих ініціатив у сфері пенітенціарної політики. 

У ньому  взяли участь народні депутати України, представники Омбудсмена,  Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Державної пенітенціарної служби, Верховного суду, Асоціації українських правників, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, неурядових організацій, священнослужителі, які опікуються місцями позбавлення волі. Цей захід фактично став  демонстрацією політичної волі парламенту України підтримати представників церкви у їхньому прагненні  активно долучатися до  розробки законодавчих ініціатив у сфері пенітенціарної політики.

Голова Комітету Віктор Швець поінформував учасників про законотворчу роботу парламентаріїв, спрямовану на врегулювання правового аспекту діяльності священнослужителів.

Йшлося також про законодавче забезпечення практики пастирської опіки у тюрмах, дотримання принципів гуманізації системи покарань, посилення ролі релігійних організацій у формуванні антикримінальної культури в Україні, а також релігійного служіння у процесі виправлення злочинця, соціальну адаптацію  колишніх засуджених. У виступах акцентувалася увага  на  подальшому розвитку вітчизняного законодавства з метою  гуманізації кримінального судочинства, умов тримання під вартою та відбування покарань.

Учасники "круглого столу" ухвалили резолюцію, у якій звертаються до Президента України, Прем'єр-міністра та Верховної Ради щодо започаткування процесу громадського обговорення й формулювання основних напрямків сучасної пенітенціарної політики України, яка стане основою для формування відповідної законодавчої бази. У зверненні також наголошується на необхідності розробки концепції релігійної опіки для осіб, позбавлених волі, та долучення до цього процесу представників усіх релігійних конфесій України.

Нині, в рамках розробки концепції пенітенціарного душпастирства, представники різних конфесій та фахові юристи розробляють проект "Положення про здійснення релігійної опіки в установах Державної пенітенціарної служби України".

http://www.ombudsman.gov.ua/


Немає коментарів:

Дописати коментар