Шукати в цьому блозі

понеділок, 13 серпня 2012 р.

Пам'ять Святих Мучеників братів Макавеїв.


Першого дня Успенського посту 14 (1) серпня наступає пора для доброчинності. Ще триває акція "Спасівський кошик для ув'язнених" прохаємо Вас приєднатися. Перейти до подробиць можна тут. 

В цей день пригадується подія Хрещення Руси України 988 року. Церква в цей день відзначає Походження (Винесення) Чесного Животворящого Господнього Хреста і пам'ять семи братів Макавеїв. 14 серпня відзначають «Перший Спас», «Маковий Спас», або «Спас на воді», також «Медовий Спас» - улюблене народне та релігійне свято. Цього дня здійснюють Чин Малого Водосвяття, пасічники розпочинають збір меду та його освячення.

Про сімох старозавітних мучеників Макавеїв, які прийняли страждання і смерть 166 року до Різдва Христового, оповідується у 7-му розділі Другої книги Макавеїв. Це історія про подвиги, які появили семеро рідних братів, що навіть життя свої поклали за віру. Тут ними була засвідчена тверда надія на воскресіння, яку й ми сповідуємо у Христі. Всіх їх по черзі катували страшними тортурами: відрізали язики, здирали шкіру, відсікали члени тіла на очах інших братів та рідної матері. Мати ж наставляла їх, кажучи: «Господь Бог дивиться згори і направду милість має до нас, як Мойсей був ясно об’явив у пісні:«І він матиме милість до Своїх слуг» (2 Мак. 7, 6). Будучи близький до смерті один з них так говорив: «Ліпше померти від руки людей, коли хтось має надію на Бога, що Він воскресить його знову». (2 Мак. 7, 14).

Церковні звичаї своєрідно наклалися на дохристиянську культуру та обряди: день пам'яті Макавеїв поєднався з древньоруським звичаєм проводів літа, що відзначається в народі як свято «Маковій» - у стравах, що подаються до святкового столу, обов'язково присутній мак, який до цього часу дозріває. Їстівний мак був поширеним й улюбленим продуктом, що всіляко застосовується в народній кухні, обрядових стравах східних та західних слов'ян. Мак згадується у численних прислів'ях, приказках та піснях. Очевидно, зв'язок маку зі Святом Макавея суто звуковий. Цього дня печуть маковика - пісні пироги, рулети, булочки, пряники з маком і медом. Починається ж трапеза млинцями з маком. У макитрах готували маково-медову масу, в яку умочували млинці.


Назва «Спас на воді», ймовірно, пов’язана з пригадуванням Хрещенням Русі у цей день 988 року. Традиційно саме перед празником чистили старі криниці та освячували нові. Також у селах здійснювали хресний хід на природні водойми і джерела для освячення води. Після хресного ходу купалися у воді і купали худобу, щоб змити гріх і бути здоровіше. Після «Мокрого Спаса» або Макавеїв вже менше купалися: літо хилиться до заходу, вода «цвіте», птахи замовкають, бджола не носить збори, граки збираються в зграї і готуються до відльоту. Для селянина Гаряча пора, польові роботи, сінокіс, жнива. Відтепер починаються проводи літа. Перший Спас називають також Медовим, бо стільники у вуликах зазвичай наповнюються вщерть, а пасічники приступають до збору. Крім того, лише з медового Спаса за традицією дозволялося їсти освячений церквою мед. Вважали, що мед володіє особливою силою і придатний для лікування багатьох хвороб.


Священик Костянтин Пантелей.

Немає коментарів:

Дописати коментар