Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 26 жовтня 2012 р.

Отець Михайло Бугай повертає до життя святині.

Декан Бережанського деканату УГКЦ Михайло Бугай, попри свої безпосередні обов’язки, ось уже восьмий рік доносить слово Боже неповнолітнім в’язням з місцевої виправної колонії. Щонеділі він відчиняє ворота цієї суворої установи, щоб достукатися до душ юнаків, які свого часу оступилися. Завдяки його молитвам багато підлітків повернулися на стезю істини… 
 
Ще коли отець Михайло був священиком у селі Вербові, після духовного спілкування із тамтешніми парафіянами щоразу квапився до райцентру, де його довірливої розмови чекали стрижені наголо хлопці. Хай там яка негода за вікном, а він завжди у призначений час з’являвся до них з молитовником. Сповідав, причащав, багато хлопців прийняли від нього Таїнство хрещення. А як багато важили його по-батьківськи довірливі розмови з цими юнаками. Донині багато з тих, які вже покинули стіни колонії і заробляють на хліб насущний чесною працею, дякують своє­му духовному наставникові з Бережан.
Без отця Михайла у колонії не обходиться жодна урочиста подія – чи то перший і останній дзвоник, батьківська конференція, фестиваль «Червона калина». На кожні новорічні, релігійні свята душпастир не забуває про подарунки для своїх підопічних, які готує громада УГКЦ.
Моляться колоністи у церкві Пратулинських мучеників (її ще називають храмом бернардинів). Саме за ініціативи і за активного сприяння о. Михайла церква на території колонії після багаторічного запустіння (у радянські часи була складом) отримала друге життя. З допомогою священика тут поміняли похилений купол, провели ремонтні роботи усередині. З його ініціативи у Бережанах реконструюють пам’ятку архітектури - Вірменську церкву.
Величезна заслуга декана у тому, що у стіни церкви Пратулинських мучеників повертаються його святині. Шість років тому сюди внесли чудотворну ікону, до неї приклалися і попросили благословення всі вихованці колонії та її персонал. А два роки тому завдяки старанням
о. Михайла Бугая до храму було повернуто ще одну реліквію – мощі святого Антонія Падевського. Їх передала провінційна управа Чину Братів Менших з італійського міста Падуї. Ця святиня призначена саме для неповнолітніх ув’язнених.
 
- Святий Антоній є покровителем загублених душ, отож перебування мощей у тюремній церкві є символічним і потрібним, - каже отець Михайло. - Всі разом молимо святого Антонія, щоб неповнолітні, які колись схибили, знайшли те, що їм потрібно для спасіння душ.
 
Газета "Високий Замок" 30.10.2012 року.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар