Шукати в цьому блозі

суботу, 21 вересня 2013 р.

У Чернігові відкрилася експозиція мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов'ю».

20 вересня 2013 року у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відкрилася пересувна експозиція мистецтва в'язнів під назвою «Переображення Господньою Любов'ю». Мета виставки -  посприяти суспільному діалогу та процесу реінтеграції наших співгромадян, що опинилися у місцях позбавлення волі, а також познайомити широкий загал з діяльністю Центру соціальної реадаптації жінок «Переображення» (смт. Любеч). У події взяли участь представники обласного Управління Державної пенітенціарної служби України, Головного управління праці та соціального захисту населення, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, представники громадських організацій, курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби України, підопічні Центру соціальної реадаптації жінок. Ініціатором проведення експозиції у Чернігові став ієромонах Віталій (Котик), директор Центру соціальної реадаптації жінок (смт. Любеч). Всеукраїнська пересувна виставка, що проводиться під патронатом Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука), триватиме у Чернігові до 4 жовтня 2013 року. Вона включає 112 творів, переданих з пенітенціарних установ усіх областей України. Музей працює без вихідних щодня 9:00-17:30 ( сб, нд – 10:00-17:30).

Благословив відкриття експозиції єпископ-помічник Київської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви владика Йосиф (Мілян). У промові преосвященніший владика Йосиф сказав: «Ми сьогодні сягаємо ґрунту місяця та шукаємо воду на інших планетах, але не бачимо людини, яка живе поруч з нами, яка мислить та бажає кожного дня ставати кращою. В кожній країні є в’язниці, колючі дроти, ґрати, але від цього світ не стає кращим. Однак він може стати кращим,  якщо ми  будемо переображені Господньою любов’ю, яка перемінює нас зсередини». Владика наголосив, що Державна пенітенціарна служба України, а також християнські Церкви роблять великі кроки для того, щоб в'язні віднайшли надію. На закінчення владика подякував організаторам, Державній Пенітенціарній Службі, дирекції музею та усім присутнім за те, що ми робимо ці важливі кроки для переображення кожного з нас та усього світу.

На церемонії відкриття з вітальним словом виступив  Ігор Коцюбинський, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського. Він привітав зусилля Церкви й держави щодо суспільного діалогу для порозуміння та примирення. Євгеній Квітницький, начальник сектору соціально-виховної і психологічної роботи Управління Державної пенітенціарної служби України у Чернігівській області, подякував душпастирській службі УГКЦ та дирекції музею за можливість для наших співгромадян брати участь у національному мистецькому конкурсі і пересувній виставці. На його думку, така експозиція – це ефективний спосіб суспільної комунікації, коли людина за ґратами може промовляти до інших мовою мистецтва і бути почутою. Адже ніщо не пригнічує так, як відчуження від суспільства.  Секретар Чернігівської обласної організації НСХУ Тетяна Федоритенко у вітальному слові відмітила особливу атмосферу, створену в експозиційній залі, ретельне оформлення, а також присутність релігійної тематики, через яку автори висловлюють свою надію та прагнення поєднання з Богом та з іншими людьми. Під час церемонії о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України, вручив о. Віталію (Котику) Євангеліє в дар для центру реадаптації, з побажанням присутнім підопічним жінкам втілювати Слова Життя та відновлювтися повсядень у довірі до Бога і до людей.

На завершення о. Костянтин повідомив, що перше місце та призові місця серед жінок та неповнолітніх на конкурсі «Переображення Господньою Любов'ю», що відбувся у Києві 19 серпня, здобули саме підопічні Управління ДПтСУ у Чернігівській області: Олена Саламаха, Яна Гончарова та Максим Чернов. А твори Алли Бодюл, Олени Стаценко, Олени Саламахи були відібрані на Міжнародну виставку  у Німецькому місті Фрайзінгу «Пів квадратного метра свободи» в 8 - 28 жовтня 2013 року. У листопаді відбудеться відзначення усіх учасників і нагородження призерів та переможців виставки-конкурсу.


Від 2009 року Всеукраїнська пересувна виставка «Преображення Господньою Любов’ю» у співпраці з Державною пенітенціарною службою України проходить вже вдруге. Вона розпочалася у серпні цього року у Києві. Експозиція у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського триватиме два тижні та за задумом організаторів побуває у більшості обласних центрів України.

Департамент інформації УГКЦ.

Немає коментарів:

Дописати коментар