Шукати в цьому блозі

понеділок, 16 вересня 2013 р.

У Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво під гаслом «Один Господь, одна віра, одне Хрещення».

13-15 вересня у Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво. Цьогорічна проща, приурочена до 1025-ліття Хрещення Руси-України, пройшла під гаслом «Один Господь, одна віра, одне Хрещення» (Еф 4,5).
 
Організатором прощі до Зарваниці виступив Департамент Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур спільно з Міністерством оборони України. Щороку паломництво відбувається з благословення та за участі військового єпископа – владики Михаїла Колтуна, керівника Департаменту.
У цьогорічній прощі взяли участь представники капеланських служб Німеччини та Хорватії, працівники та військовослужбовці Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили, Військово-навчальні заклади ЗСУ: Академія Сухопутних військ ЗСУ ім. П. Сагайдачного (Львів), Прикарпатський військовий ліцей (Надвірна), а також Внутрішні війська МВС України, Управління Державної пенітенціарної служби у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській областях, Громадські та військово-патріотичні організації: Козацтво, Спілка ветеранів Афганістану м. Стрий. Географія прощі до Зарваниці охоплює не лише захід України (Львів, Івано-Франківськ, Броди, Дрогобич, Коломия, Стрий, Липники, Надвірна, Тернопіль), але також центр (Київ, Черкаси, Вінниця), схід (Донецьк, Луганськ, Маріуполь) та південь (Севастополь, Євпаторія).
 
Захід розпочався з молебню до Богородиці в парафіяльній церкві, де знаходиться чудотворний образ Матері Божої Зарваницької, а пізніше продовжився панахидою біля пам'ятного знаку загиблим за волю України з покладанням квітів. Урочистою ходою представники силових структур промарширували до площі перед собором, де відбулося відкриття ювілейного паломництва. З нагоди Дня Творця, що Церква святкує вересня, єпископ спільно з військовослужбовцями висадили 3 липи при вході на площу. Згодом там буде встановлена пам'ятна таблиця зі згадкою про подію.
 



Після урочистих заходів з нагоди відкриття прощі Владика Михаїл (Колтун) відкрив фотовиставку "Служимо миру разом", яка зібрала в собі світлини з усіх чотирьох попередніх паломництв до Зарваниці авторства підполковника Вадима Голуба та полковника Руслана Коханчука. У той же день військовослужбовці відновили Хресні обіти біля джерела св. Анни та помолилися Хресну дорогу, де почергово проповідували військові капелани та представники іноземних військових ординаріатів. Насичений день завершила урочиста Архиєрейська Літургія, котру очолив Єпископ Михаїл (Колтун), а пізніше від парафіяльної церкви прочани перейшли до собору Марійною ходою зі свічками. На початку велелюдної колони оркестр Акалемії Сухопутних військ ЗС України виконував пісню "Із Києва-міста...", котру співом підхоплювали паломники.

 





Культурну програму для всіх охочих забезпечив театр, що діє при Департаменті, з виставкою на духовну тематику. Для прочан співав Дмитро Бабак, призер конкурсу "Голос країни", тріо священиків Сокальсько-Жовківської єпархії, а також  оркестр Акалемії Сухопутних військ Збройних Сил України.
 
У неділю заходи паломництва увінчала Архиєрейська Божественна Літургія, котру військові капелани відслужили на площі перед собором. Владика Михаїл подякував гостям з України та з-за кордону за підтримку та активну участь у житті українського військового капеланства. З нагоди ювілейного паломництва до Зарваниці єпископ вручив грамоти тим військовослужбовцям, які протягом довшого часу долучалися до організації військової прощі.
 
Усього в паломництві взяло участь близько 1000 військовослужбовців разом з членами родин.
 


Прес-служба Департаменту капеланства

Немає коментарів:

Дописати коментар