Шукати в цьому блозі

четвер, 3 квітня 2014 р.

У Запоріжжі відбувся семінар на тему «Соціальний вимір пенітенціарного служіння».

2–3 квітня 2014 року у приміщенні Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. Горького відбувся семінар на тему «Соціальний вимір пенітенціарного служіння». Захід став можливим завдяки співпраці Пенітенціарного душпастирства УГКЦ з керівництвом наукової бібліотеки, Запорізькою філією Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», Управлінням Державної пенітенціарної служби України у Запорізькій області. 


Психолог слідчої установи
Євгенія Колісніченко.
Участь в семінарі взяли три групи студентів (55 майбутніх правознавців) Інституту права ім. Володимира Сташиса Класичного приватного університету, фахівець соціально-виховної та психологічної праці ДПтС Запорізького слідчого ізолятора, 3 священиків і 4 волонтерів в'язничного душпастирства, 2 представники громадської організації опіки ВІЛ-інфікованими. Учасники ознайомилися із основними засадами функціювання пенітенціарної системи України, умовами забезпечення релігійної опіки та соціальних програм, які сприяють реінтеграції правопорушників до соціуму. 

Програма семінару мала наступні теми для обговорення: 
• Соціум і проблема кримінального правосуддя
• Як беруть участь у пенітенціарному служінні ДПтС, громадські і релігійні організації
• Категорії пенітенціарних установ та характеристика груп,  що потребують опіки
• Обставини попереднього ув'язнення
• Від вироку до звільнення
• Післяпенітенціарна опіка


Під час семінару учасники могли ознайомитися із виставкою образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю». Для студентів також відбулася презентація наукової літератури на тему кримінального правосуддя, соціальної та психологічної праці у пенітенціарній сфері, реабілітації колишніх засуджених. Проблематику медико-соціального супроводу ВІЛ-інфікованих засуджених до і після звільнення представив Артур Кучик, відповідальний за координацію волонтерської допомоги у пенітенціарних закладах. Можливостями волонтерської допомоги зацікавили студентів-учасників семінару.


Досвідчений душпастир о. Андрій Бухвак, який вже понад 7 років опікується засудженими на довічне покарання у секторі максимальної безпеки виправної колонії № 55, висловив сподівання: "Майбутні судді, слідчі, адвокати, прокурори, які брали участь у семінарі, як ніхто інший повинні зануритися в суть пенітенціарної ідеї та втілювати її у кожноденне життя".

Немає коментарів:

Дописати коментар