Шукати в цьому блозі

суботу, 24 травня 2014 р.

День пам'яті жертв політичних репресій.

Щороку в Україні вшановують День пам'яті жертв політичних репресій — національний пам'ятний день, що припадає на третю неділю травня. В обставинах агресії сучасного москвинського тоталітаризму на суверенну Україну пам'ятаймо про минувшину, щоб припинити злочини тепер.


У Львові в районі Топольної почали ексгумацію останків померлих у тюремній лікарні Пересильної тюрми №25. Саме ж спецкладовище НКВС, про яке раніше тільки здогадувались львівські пошуковці, виявили ще минулого року.

Керівник експедиції, заступник директора підприємства з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля» Володимир Харчук розповів журналістам, що це за поховання.

Захоронення, розповідає Володимир Харчук, як правило, не одиночні, ховали одразу по дві-три людини, а закидували немовлятами. "Разом із дорослими, справді, захоронено багато дітей – не тільки підлівків, але й немовлят", - каже керівник експедиції.


В іншому захороненні двоє дорослих – старша і молода жінка, одна тримає у руках вервицю, біля них також останки немовляти.

Дослідники натрапили також на фрагменти чоловічих скелетів, припускають, що то упівці. 


Це не цивільне захоронення, оскільки людей хоронили не у трунах, а у спеціальних дерев’яних ящиках. 

Наразі знайшли одне пошкодження черепа – удар в лобову частину. Є черепи пошкоджені просто від довгого перебування у землі. 

У більшості тут захоронені молоді люди – судячи з зубів, що збереглися. 


Окрім вервички трапляється також супровідний матеріал – ґудзики, ампули від ліків. 

Якщо людина помирала у тюрмі з невідомих причин, то медики повинні були зробити розтин.

«Пересильна тюрма завжди була переповнена, цим і пояснюється така велика кількість дітей та немовлят, адже у тюрму забирали всю сім’ю підряд. Вивозили і вагітних жінок, які не могли витримати нелюдських умов життя, оскільки камери були переповнені у десять разів. Тому в основному бачимо жіночі та дитячі скелети», - розповів Володимир Харчук.

Наразі дослідники відкрили три ряди з останками, але пошуковці натрапили уже на четвертий ряд.

Як повідомляв «Погляд», у Львові ще минулого року довідалися про те, що у районі Топольної місцеві мешканці натрапили на фрагменти людських захоронень. Фахівці з’ясували, що це спец-кладовище НКВС, де ховали у дерев’янах ящиках по декілька осіб, в’язнів із львівської Пересильної тюрми №25. Більшість виявлених фрагментів належать жінкам та немовлятам. І ось зараз спеціалісти приступили до їх ексгумації.

Львівська Пересильна тюрма діяла у Львові у повоєнний час, у 1944-1955 роках, на території сучасного проспекту Чорновола. Тюрма служила своєрідним концентраційним табором, куди звозили засуджених до формування транспорту для відправки у концтабори. Люди помирали у тюрмі від тортур або хвороб», - розповідає директор музею.

Тому тут можуть бути захоронені мешканці Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та навіть Закарпатської областей. 

Фото: "Новий погляд"

Джерело: http://www.pohlyad.com/news/n/49559

Немає коментарів:

Дописати коментар