Шукати в цьому блозі

вівторок, 23 вересня 2014 р.

VI Всеукраїнське військове паломництво під гаслом «Блаженні миротворці».

20-21 вересня у Зарваниці за благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) відбулося VI Всеукраїнське військове паломництво, у якому взяли участь близько 900 учасників – військовослужбовців та членів їх родин, а також волонтерів та мирян.

Захід було організовано Департаментом Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України спільно з Міністерством оборони України. У прощі до Зарваниці взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України та добровольчих батальйонів.

Особлива увага була звернена до учасників бойових дій у зоні АТО, поранених військовослужбовців та волонтерів, а також медиків, військових журналістів, батьків та дітей військовослужбовців.

«Розпочинаючи наше паломництво, преславна Діво Зарваницька, осмілюємося взивати до тебе з глибини душевної: місце Божого й Твого вдоволення ми прийшли відвідати тут у Зарваниці, Мати милосердя, щоб споглянути на велич благодаті, даровану Тобі Богом. Подай нам на цьому місці ласкаву Твою допомогу та дар миру цілому українському народові миру», - звернувся військовий єпископ Михаїл (Колтун) на початку паломництва до Зарваниці молитвою Атаназія Шептицького.

Єпископ Михаїл спільно з Митрополитом та Архиєпископом Тернопільсько-Зборівським Василієм (Семенюком) та єпископом-помічником Стрийської єпархії Богданом (Манишиним) відправили молебень до Пресвятої Богородиці. Співаючи пісню на прославу Діви Марії, військовослужбовці пройшли маршевою ходою до фігури Матері Божої.

Під час урочистого відкриття паломництва військовослужбовець, батько та мати, дружина та донька військового, а також медик, волонтер та капелан зверталися до Богородиці з молитвою: «Пресвята Богородице, Пречиста Діво Зарваницька, я, вірний син мого народу та відданий захисник моєї Вітчизни, представник великого воїнства рідної української землі, із синівською любов’ю складаю Тобі мою щиру молитву від імені усіх тих, хто зі зброєю в руках стоїть сьогодні на захисті миру та квітучого майбутнього нашої Батьківщини», - лунала молитва військовослужбовця під час відкриття паломництва.

«Мамо Маріє, молюсь сьогодні до тебе за мого батька: хорони його від зла, вбережи від усяких небезпек. Допоможи йому завжди пам'ятати, що ми його любимо і чекаємо. А ще просимо тебе, Мамо, про мир для нашого народу», - молиться дитина за свого батька-захисника.

По обіді всі учасники взяли участь у Хресній дорозі. Кожен капелан проповідував під час однієї з 14 стацій, а військовослужбовці позмінно несли дорогою дерев’яного хреста.

Увечері за всіх загиблих військовослужбовців та правоохоронців єпископ Михаїл очолив поминальну Архиєрейську Літургію, після чого відбулася поминальна хода зі свічками до початку Хресної дороги.

Другий день паломництва розпочався Архиєрейською Божественною Літургією. Під час проповіді єпископ закликав вірних: «Нехай ніколи і нікому в душу не увійде гріх, що порочить людську гідність. У любові очищуймо наше життя через покаяння та добрі вчинки, наповнюймо наше життя жертвенністю. Кожен, хто молиться, стає учасником Божого миру. У часи протистояння не забуваймо нашої особистої відповідальності за тих, які на передовій, та про тих, які в тилу. Молімося про навернення ворогів, бо і він потребує навернення й спасіння».

Владика Михаїл подякував військовослужбовцям: «Щиро дякую всім родам військ, що на передовій захищають тих нас, що моляться, за волонтерів та капеланів, які по добрій волі піддають себе обстрілам та небезпеці. Гасло капелана - бути поруч: з тими, хто ризикує життям в ім’я захисту нашої Батьківщини».

«Нехай наша молитва стане свідчення Божої благодаті в ім’я миру та задля процвітання нашої рідної священної Богом даної української землі», - завершив проповідь військовий єпископ.

Під час Літургії військовслужбовці та всі охочі мали нагоду посповідатися та приступити до Тайни Причастя, котру уділили військові капелани. Після завершення Літургії єпископ Михаїл передав старшим груп, котрі прибули на паломництво, свічку, засвічену від лампади Папи Франциска. Цю лампаду було урочисто передано Папою для України під час спогадування сотої річниці від дня початку Першої Світової війни. У своїй проповіді Папа Франциск говорив про те, як важливо не залишатися байдужим у сьогоднішній ситуації, коли наші брати - держави, в яких відбуваються воєнні дії, - потерпає від насилля.

Військові капелани випустили двох білих голубів на знак процвітання миру в Україні, а на завершення паломництва залунав державний гімн України та духовний – «Боже, великий, єдиний». Паломництво завершилося спільною фотографією та взаємними побажаннями військовослужбовців до зустрічі в Зарваниці через рік.

Прес-служба Департаменту капеланства, фото підполковника Вадима Голуба

Немає коментарів:

Дописати коментар