Шукати в цьому блозі

четвер, 23 жовтня 2014 р.

Пересувна експозиція образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів відкрилася у Житомирі.

23 жовтня 2014 року у приміщенні Житомирського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом  відбулося відкриття Національної пересувної виставки образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю». У відкритті виставки взяли участь її співорганізатори – заступник начальника управління ДПтС України в Житомирській області Анатолій Бобриньов, керівник відділу Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства у пенітенціарній системі України, протоїєрей Костянтин (Пантелей), директор  Житомирського інституту МАУП Тамара Семенюк, представники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, співробітники установ виконання покарань та кримінально-виконавчої інспекції області, представники недержавних організацій, мас-медіа та студентська молодь. Експозиція включає 113 творів, переданих з пенітенціарних установ України. 

«Виставка стала можливою завдяки тісній співпраці з Житомирським інститутом МАУП, вона дозволить усім бажаючим познайомитись із творчістю засуджених, які відбувають покарання у виправних закладах практично з усіх регіонів нашої країни. На думку керівництва нашої Служби, такі виставки – це важлива складова процесу ресоціалізації, коли люди в умовах позбавлення волі знаходять гарний спосіб самовираження, а громадськість на таких заходах може ознайомитись із практичними результатами роботи адміністрації виправних установ по перевихованню засуджених, становлення з них активних членів суспільства», – зазначив Анатолій Бобриньов.


З його слів, співробітники соціально-психологічних служб виправних колоній  всіляко сприяють художній самодіяльності засуджених, а малювання допомагає побачити світ очима мистецтва та відволіктись від повсякденності, що є корисно для людської психіки в умовах обмеження свободи.

Деякі засуджені виявляють неабиякий хист. Так, під час конкурсу у Києві робота Івана Мозолевського з Житомирської установи виконання покарань (№8) була  відібрана для участі в Міжнародному Берлінському конкурсі 2014 року. Символічно, що назва твору є «Свічник - полум’яна любов до Господа»

«Представлені картини – це своєрідні послання наших співгромадян, тепло їх рук відобразилось у фарбі, дереві, бісері, з яких вони виконані. Участь засуджених у творчості, зокрема на біблійні сюжети, ми сподіваємося, переображує цих людей. Для нас їх роботи - заклик сприяти їх реінтеграції у суспільство, зрештою, допомогти їм знайти своє місце у житті,» - відзначив протоієрей Костянтин.

Виставка «Переображення Господньою Любов’ю» триватиме в Житомирі до 1 листопада, після чого переїздить до інших обласних центрів України.

За час роботи виставки в Житомирі з її експозицією заплановано ознайомити засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають на обліках у підрозділах кримінально-виконавчої інспекції Житомирської області. 

Видатним фактом є те, що педагоги інституту ведуть заочне навчання для засуджених на довічні терміни в установі № 8. Окрім того тривалі роки між закладом і пенітенціарними установами області ведеться жива співпраця, яка суттєво допомагає соціальному діалогу на користь реінтеграції в'язнів до суспільного життя.

Всеукраїнська пересувна виставка  «Преображення Господньою Любов’ю» у співпраці з Державною пенітенціарною службою України розпочалася у серпні 2013 року у Києві та побувала у Чернігові, Полтаві, Черкасах, Дніпродзержинську, Запоріжжі, Кіровограді, Херсоні та Ніжині. Житомир - 10-те місто, що прийняло експозицію.


Організатори:

Житомирський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом
Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви
Державна пенітенціарна служба України,
Фонд Андрея Шептицького,
Національна Спілка художників України

Додаток
Виставка у Києві http://youtu.be/pBpMh9_UZhc 
в Чернігові http://youtu.be/P9TaCLncFcg
у Черкасах http://youtu.be/rAOaAyVjty0
у Дніпродзержинську http://youtu.be/cwnpA_ELVvA
у Запоріжжі http://youtu.be/F529fQ7Utzk


Твори можна переглянути тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар