Шукати в цьому блозі

середу, 14 січня 2015 р.

Вертеп зі Львова відвідав жіночу виправну колонію в Дніпродзержинську.

01/13/2015. Дванадцять студентів організувались і самостійно створили різдв’яний вертеп, але вирішили не обмежуватись виступами лише у власному місті  - Львові, а поїхали на схід України - у Дніпродзержинськ. 9 січня колядники виступали у місцевій жіночій колонії № 34.
 
Потрапити в саму колонію стороннім людям не так просто, але завдяки підтримці місцевого священика УГКЦ о. Ігора Пагулича колядники мали можливість виступити й там. Довелося чекати доволі тривалий час доки паспорти колядників пройдуть спеціальну перевірку.
 
Та все ж за 20 хвилин ми потрапили до середини і почався виступ. Як саме сприйматимуть ув’язнені жінки вертеп ніхто не знав, але хотілося поділитися радістю Різдва і з в’язнями. Бо ж відвідати в’язня обов’язок кожного християнина.
 
Сам зал де відбувався вертеп був переповнений жінками в сірих куртках і хустках, більшість з них були старшого віку, бо молодших не відпустили з роботи  - швейної фабрики. На початку вертепного дійства особливого зацікавлення серед жінок не спостерігалось. Та вже від середини виступу зацікавленість аудиторії щоразу більше зростала. Жінки сміялися з експресивної гри чортика, з цікавістю слухали коляду. Глядачі усміхались з-під сірих хусток, і це піднімало на дусі самих колядників – не даремно приїхали. І справді, важливо, що ув’язнені з досить різними і не простими життєвими долями змогли бодай на короткий час забути про свої проступки і перейнятися радістю, яку дарує Різдво.
 
До слова, в колонії перебуває близько 300 жінок, вони працюють на фабриці і цим забезпечують своє існування. Ув’язнені тут можуть знаходитись не більше 15-ти років. По завершенні вертепного дійства жінки спілкувалися з колядниками, а місцевий священик отець Ігор Пагулич поділився з ув’язненими релігійною літературою.
Організували поїздку і виступ львів’яни Антон Росоловський та Марта Калиняк, які зібрали навколо ідеї вертепу однодумців з різних університетів Львова, частина колядників належить до «Студентського братства Львівщини».

Джерело - сайт парафії Преображення Господнього УГКЦ м. Дніпродзержинська

Немає коментарів:

Дописати коментар