Шукати в цьому блозі

суботу, 31 січня 2015 р.

Мистецькі заходи відбулися для в'язнів в установах у Києві і в області

31 січня 2015 року Жіночий вокальний ансамбль «Аніма», що при церкві св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі під керівництвом Катерини Чаплик, здійснив місійну подорож до виправних уставнов, розташованих на Києвщині. Колектив у складі Наталії Грищенко, Наталії Мальцевої, Роксолани  Шпіци, Анастасії Друзюк, Катерини Чаплик, Мирослави Кирилюк, Олени Сакалюк відвідав Березанську (№ 95) і Бориспільську (№ 119) виправні колонії Управління ДПтС України у Києві та Київській області, де відбувають покарання чоловіки. Групу супроводив капелан о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.


«Вітаємо вас християнським привітом «Христос Рождається!», яким за звичаєм Церкви ми здоровимо одне одного аж до завершення кола різдвяних свят у день Стрітення Господнього. Наш виступ торкається ретроспективи пережитих нами великих християнських свят від Різдва до Богоявління, коли від хаму до храму, від оселі до оселі з побажанням любові і добра йдуть ватаги колядників», - розповіла Катерина Чаплик численним в'язням, які з величезним зацікавленням зібралися у залі. Під час такої теплої зустрічі прозвучали хорові і вокально-інструментальні твори, які досягали до самої глибини душі усіх присутніх. Олена Сакалюк поміж творами прочитала поезії зі своєї авторської збірки. У виконанні піаністки, володарки Гран-Прі, І премії Міжнародного конкурсу піаністів (Італія), викладача НМА України ім. П. Чайковського Наталі Мальцевої та солістки Наталі Грищенко – лауреата Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів прозвучали класичні твори та українські народні пісні в обробках. Перед слухачами з кількома композиціями виступила також скрипалька, артист Президентського оркестру Мирослава Кирилюк.

До засуджених промовляв також о. Костянтин Пантелей, що розповів про наслідки приходу Спасителя у світ для долі кожної людини на землі. Про Христове Воплочення задля звільнення людини від гріхів. Про покликання до свободи, яка позначає життя віруючого християнина.

Зустріч стала чудовою нагодою до діалогу. Відвідувачі узнали про високий рівень патріотизму серед засуджених та про їх внесок праці у справу перемоги України в неоголошеній війні з московськими інтервентами. Свою продукцію установи  Київщини відправляють на потреби наших воїнів-захисників. Зустріч закінчилася молитвою за Український народ.





Вистава в Києві Львівського християнського театру “Еммануїл”

31 січня у Київській слідчій в'язниці відбувся показ вистави “За героїв та інших – молитва" (сценарій та режисура Жанни Горай) для засуджених відділення господарчої обслуги, які відбувають покарання в установі. 

У виставі йдеться про події 1947 року, а саме: у Львові, у великій комунальній квартирі мешкають різні люди, які приїхали зі Сходу і місцеві, стара полька та єврей. Кожен має власні погляди, звички, вірування… Конфліктні ситуації. Це прообраз різних представників народу що мають спільну, дану Отцем Батьківщину. Артисти своєю майстерністю намагались довести до 60-ти глядачів основну мету вистави – чи можемо ми жити в мирі та любити один до одного.

Присутні з неабиякою цікавістю переглянули театралізоване дійство і гучними оплесками висловили подяку акторам за їхню роботу. Керівник групи Жанна Горай подякувала за щирий прийом.

До акторського складу Львівського християнського театру «Еммануїл» входить близько 50 волонтерів-людей різного віку і занять: актори-дошкільнята, є і люди пенсійного віку. Репетиції та поїздки здійснюються у вільний від основних занять час. Нерідко члени колективу самостійно фінансують власні проекти.

Від свого народження Львівський християнський театр «Еммануїл» почав мандрувати. Глядачами театру найчастіше ставали люди, що знаходились у екстремальних життєвих обставинах: пацієнти найрізноманітніших медичних закладів,- у тому числі,- психіатричних лікарень та пансіонатів, вихованці сиротинців та шкіл-інтернатів, УТОГ та УТОС, соціальні заклади різного профілювання, військовослужбовці всіх родів військ.

На третьому році свого існування театр «Еммануїл» почали називати «військовим театром». Акторам-волонтерам нерідко довелось ночувати у армійських казармах та їсти солдатську кашу.

У 2004 році «Еммануїл» вперше дав виставу у Львівській ВК-30. З того часу розпочалась одна з найважливіших сторінок життєпису театру. Львівський християнський театр, за сприяння Українського Державного Департаменту пенітенціарної служби та Управлінь ДДПС всіх, без винятку, областей України неодноразово відвідав понад 130 виправних закладів. Театр виступав не лише перед засудженими, але й перед пенітенціарними працівниками та їх родинами. Двічі було проведено успішний експеримент: у Львівській ВК-48 відбулась постановка вистав, де жіночі ролі виконувались акторками театру «Еммануїл», а чоловічі ролі дістались засудженим, що відбували покарання у вищезазначеній ВК-48.

За матеріалами СВПР Управління ДПтС України в м.Києві та Київській області
Пенітенціаре душпастирство УГКЦ.

Немає коментарів:

Дописати коментар