Шукати в цьому блозі

понеділок, 13 квітня 2015 р.

Великоднього Понеділка у Чернівцях відкрилася Національна пересувна експозиція мистецтва в’язнів.

13 квітня 2015 у приміщенні Чернівецького обласного художнього музею, відбулося відкриття Національної пересувної виставки образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю». У церемонії відкриття взяли участь владика Василь Івасюк, єпископ Коломийсько-Чернівецький, працівники  Державної пенітенціарної служби України в Чернівецькій області, співробітники Управління культури Чернівецької облдержадміністрації, Державна влада міста, Дует «Писанка», громадські організації, митці краю, представники ЗМІ, духовенство. Експозиція в Чернівцях присвячена Року Митрополита Андрея Шептицького і триватиме до 04 травня 2015 р.

Владика Василь Івасюк у промові до присутніх сказав про те, що долю в’язнів переживали священики й ієрархи Української Греко-Католицької Церкви в роки переслідувань. Тому в’язничне служіння є так зрозумілим покликанням для нас. Долати прірву відчуження милосердним супроводом тих наших співгромадян, які опинилися за ґратами, подавати їм надію та відновлювати їх серця є покликання Церкви.  Митрофорний протоієрей Валерій Сиротюк, керівник Комісії сакрального мистецтва, культури і спорту Коломийсько-Чернівецької єпархії, висловив вдячність колективу Чернівецького обласного художнього музею, що дбайливо розмістив твори експозиції в одному з найкращих своїх залів. Працю офіцерів Державної пенітенціарної служби, що сприяють образотворчому і прикладному мистецтву в'язнів як могутнього засобу очищення та духовного зцілення, відмітив о. Костянтин Пантелей, один з організаторів виставки. Перед гостями, що прийшли на відкриття, виступив Михайло Нагірняк,  капітан внутрішньої служби старший інспектор з охорони, нагляду і безпеки відділу ДПтСУ в Чернівецькій області. Він засвідчив центральну роль християнської віри у вихованні і перемінах засуджених, які повертаються переміненими із середини. Так сталося з переможцем конкурсу Євгеном Ткачуком, який відбував покарання у Сокирянській виправній колонії, а після звільнення вирішив вступити у чоловічий монастир, щоб служити Богові і людям.
 
Під час церемонії відкриття організатори вшанували призера конкурсу «Преображення Господньою Любов’ю» Євгена Ткачука, 1989 р.н., твір якого «Ніч перед Спасом», посів 2 місце. У своїй праці Євген відобразив радість навернення. І техніка вишивки, і творчий задум вразив мистецтвознавців і художників глибоким психологізмом пошуку Господнього лиця. Після звільнення Євген став послушником монастиря. Його грамоту призера отримала рідна мати пані Марія Ткачук. Твір «Ніч перед Спасом», вишивка хрестиком, Євгена Ткачука, придбано художником Борисом Єгіазаряном за пожертву 500 доларів. Кошти передані на забезпечення діяльності Центру соціальної адаптації жінок в смт. Любечі.
 
Мета виставки – сприяти суспільному діалогу та процесу реінтеграції наших співгромадян, що опинилися у місцях позбавлення волі. Експозиція включає 113 творів, переданих з пенітенціарних установ України.
 
Всеукраїнська пересувна виставка «Преображення Господньою Любов’ю» у співпраці з Державною пенітенціарною службою України розпочалася у серпні 2013 року у Києві та побувала у Чернігові, Полтаві, Черкасах, Дніпродзержинську, Запоріжжі, Кіровограді, Херсоні, Житомирі та Ніжині, Вінниці, Тернополі, Збаражі, Івано-Франківську.
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар