Шукати в цьому блозі

середу, 20 травня 2015 р.

У Львівському палаці мистецтв Митрополит Львівський Ігор благословив подорожуючу виставку в’язнів.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, 19 травня 2015 року поблагословив відкриття Національної пересувної експозиції образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю». Захід приурочено року Митрополита Андрея Шептицького в Україні.

У події взяли участь, представники Управління Державної пенітенціарної служби України Львівської області, недержавних організацій, представники Фонду Андрея Шептицького, мистецтвознавці, громадськість міста, монахи і монахині редемптористи, семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа, в'язничні капелани і волонтери служіння, мас-медіа.

Мета експозиції – посприяти діалогу у суспільному середовищі для кращого розуміння пенітенціарної ідеї, розвитку процесу суспільної інтеграції. Разом з художниками експозиціоністами Львівськго палацу мистецтв піклування про розміщення творів прийняли на себе головний капелан Львівської Архиєпархії о. Тарас Мирка і с. Оксана (Пелех), ЗНІ. Під час урочистої церемонії подружжя Олег і Тетяна Чихарівські представили життя Блаженного Василя Величковського, покровителя пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви. Ранком цього дня Кафедра пасторального богослов’я УКУ сумісно з Відділом Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі провела круглий стіл «Український вимір пенітенціарної ідеї», приурочений відкриттю пересувної експозиції.

Протоієрей Костянтин Пантелей поділився на церемонії відкриття виставки: «Хвалячи працю соціально-виховної і психологічної служби Управління ДПтС України у Львівській області, слід згадати, що  у конкурсі «Переображення Господньою Любов’ю», який відбувався у Києві 2013 року, відзначилися численні в’язні, якими опікувалися пенітенціарії  Львівщини. Призером серед неповнолітніх став Максим Посухов, 1992 р.н., (IV місце) з твором "Рідний дім", - Самбірська виховна колонія. Ще три твори були відібрані з експозиції та надіслані на міжнародну виставку «Пів квадратного метра свободи» у Фрайзінгу (Німеччина)  і пізніше взяли участь у міжнародному конкурсі в Берліні у 2014 році:

  • «Живопис», Ігора  Савченка - Дрогобицька ВК (№40), 
  • «Рідний дім», Максима Посухова - Самбірська виховна колонія.
  • «Кошик з трояндами», Едуарда Діброви - Самбірська виховна колонія»

Від серпня 2013 року виставку, що проводилася під патронатом блаженнішого Святослава, побачили у Києві, Чернігові, Полтаві, Черкасах, Дніпродзержинську, Запоріжжі, Кіровограді, Херсоні, Ніжині, Житомирі, Вінниці, Тернополі, Збаражі і Івано-Франківську, Чернівцях. Відкриття експозиції у Львові має посприяти зростанню уваги Церкви до душпастирства у в’язницях. Також виставка є майданчиком для кращого розуміння українським суспільством того, яка місія Церкви в реформуванні системи кримінального судочинства та у місцях несвободи. Виставка проходитиме до 31 травня, відтак переміститься у стіни Богословського факультету УКУ, де твори можна буде придбати за доброчинну пожертву на діяльність жіночого центру адаптації «Переображення» в Любечі, Чернігівської області.

Організатори:

Український Католицький Університет
Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви
Державна пенітенціарна служба України,
Фонд Андрея Шептицького,
Національна Спілка художників України
Львівський Палац Мистецтв

Немає коментарів:

Дописати коментар