Шукати в цьому блозі

понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Мистецтво… крізь ґрати.

Мистецтвом називають найвищий рівень майстерності людини в якійсь справі чи галузі. Воно розкриває духовний склад особистості, її психологію. Хіба ви не помічали, що досить часто, дивлячись, до прикладу, на мазки фарби на полотні, в уяві виникають певні образи, й ми немовби читаємо зашифроване автором послання.
Поціновувачам мистецтва в місті над Смотричем дійсно є над чим замислитись. І справа навіть не в тому, що у нас постійно проходять численні фестивалі, конкурси, виставки та мистецько-культурні заходи, – тут кожен куточок, кожен камінчик бруківки дихає потужним зарядом енергії, краси та неповторності. Здається, випещений найрізноманітнішими подіями культурного життя мистецький бомонд Кам’янця-Подільського вже нічим не здивувати. Але це таки змогли зробити. І хто б ви думали? Ув’язнені….

16 жовтня вперше у Кам’янці-Подільському в архітектурній пам’ятці XVI ст. — будинку Чорторийських, що на Зарванській, — відбулася презентація пересувної виставки творів образотворчого і прикладного мистецтва осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, під назвою «Переображення Господньою Любов’ю». Виставка стала результатом конкурсу, який проводився ще 2013 року під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блажейннішого Святослава  з нагоди Дня хрещення Русі та мав на меті відібрати кращі із кращих робіт для участі в Міжнародній виставці образотворчого мистецтва ув’язнених.

До Кам’янця, а перед цим Києва, Чернігова, Полтави, Черкас, Дніпродзержинська, Запоріжжя, Кіровограда, Херсона, Житомира та Ніжина, Вінниці, Тернополя, Чорткова, Збаража, Івано-Франківська, Чернівців та Львова, потрапили вже кращі роботи, відібрані журі конкурсу, які подорожуватимуть Україною протягом трьох років.
Як розповів один із співорганізаторів виставки в нашому місті — ігумен монастиря Святих Кирила і Мефодія отець Віталій Котик, її метою є сприяння суспільному діалогу та процесу реінтеграції наших співгромадян, які опинилися в місцях позбавлення волі. Наразі важко сказати, зі скількох саме творів, зібраних у різних пенітенціарних установах України, спочатку складалася експозиція, адже протягом такого довгого шляху до Поділля багато робіт було придбано доброчинцями. Усі отримані кошти будуть використані на потреби соціальної реадаптації колишніх засуджених в спеціальному центрі на Чернігівщині.

Чесно зізнаюся, мене до глибини душі вразили ці роботи. Хтось із авторів віднайшов красу в релігійній тематиці, хтось — у натюрмортах та пейзажах, а хтось —  у вишивці. Кожне полотно, кожна картина, вирізьблена по дереву, мала свою зранену душу, яка так просилася зрозуміти її й побачити, що її автори – звичайні люди, яким так не вистачає любові та уваги. І за гратами може існувати мистецтво, адже там, напевно, як ніде, оголяються всі відчуття і змінюється сприйняття себе й світу в цілому.
Відвідати виставку можна до 31 жовтня щодня, окрім понеділка, з 10.00 до 18.00. Опісля вона помандрує іншими містами України.

Діна КУШНІР

Немає коментарів:

Дописати коментар