Шукати в цьому блозі

четвер, 19 травня 2016 р.

Представники міжконфесійної душпастирської ради висловили пропозиції щодо пенітенціарної реформи

18 травня 2016 року у приймальній Першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової відбулась зустріч представників Душпастирської ради при ДПтС України на якій були представлені підсумки Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасність і перспективи пенітенціарної душпастирської опіки» (13-14 квітня 2016 року, Київ, ІКВС). 

В зустрічі брали участь члени Душпастрської ради при ДПтС України протоієрей Костянтин Пантелей - керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній системі України Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви, протоієрей Павло Основенко - Голова відділу по духовному вихованню в місцях позбавлення волі Української Православної Церкви, пастор В’ячеслав Когут - Керівник Відділу соціального служіння Всеукраїнського Союзу Християн Віри Євангельської (П’ятидесятників). В якості експерта на запрошення Душпастрської ради у зустрічі брала участь Наталія Калашник - доктор педагогічних наук, професор юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, заступник Голови Державного департаменту України з питань виконання покарань (2005-2010). 

Метою візиту до Міністерства юстиції було передати пропозиції Душпастирської ради при ДПтС України стосовно пенітенціарної реформи. Пропозиції, що стали плодом Міжнародної конференції «Сучасність і перспективи пенітенціарної душпастирської опіки», були висловлені у спеціальному листі-зверненні до Першого заступника Міністра Наталії Севостьянової, що курує питання реформування пенітенціарної системи. Серед пропозицій провідними є збереження в рамках реформування ДКВС пріоритетної домінуючої ролі соціально-виховної і психологічної роботи із засудженими, а також участь душпастирів (капеланів) в досудовій, пенітенціарній та наглядовій пробації. 

Для належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій священики наголосили позицію Церков щодо необхідності створення на території Лук'янівської в'язниці музею жертв тоталітарних режимів із включенням його до національного історико-меморіального комплексу.

Наприкінці зустрічі представники Душпастирської ради поінформували присутніх про підготовку 2018 року конференції у Києві за участю Міжнародної асоціації в'язничних капеланів  (IPCA-Europe) та Міжнародної католицької комісії в'язничного душпастирства (ICCPPC-Europe). Мета конференції полягає в наданні допомоги розвитку українського в'язничного капеланства шляхом обміну досвідом тюремних капеланів з інших країн, що належать до держав-членів Ради Європи.

Цього дня Кабінет міністрів України схвалив ліквідацію Державної пенітенціарної служби України (ДПтСУ) та передачу її повноважень Міністерству юстиції. Зокрема, урядовці схвалили дві постанови про питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції та про ліквідацію територіальних органів управління Державної пенітенціарної служби та утворення територіальних органів Міністерства юстиції. Співпраця Церков у сфері пенітенціарного душпастирства і діяльність капеланів та волонтерів буде й надалі керуватися відповідним законом, що вступив у силу 11 червня 2015 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар