Шукати в цьому блозі

вівторок, 14 червня 2016 р.

Капелани Пенітенціарного душпастирства взяли участь у Форумі соціального служіння УГКЦ

14 червня 2016 року у Києві відбувся Форум соціального служіння УГКЦ, в якому брали участь представники різних структур та організацій нашої Церкви, які здійснюють соціальне служіння. Пенітенціарне душпастирство УГКЦ представляли протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства УГКЦ у пенітенціарній системі України, ієромонах Петро Лоза, ЧНІ, директор Центру «Переображення» для соціальної адаптації жінок після ув'язнення, капелан жіночої виправної колонії №44 і Чернігівського слідчого ізолятора, а також протоієрей Василь Гром, капелан Дрогобицької виправної колонії для чоловіків. Форум зібрався з метою проаналізувати й узагальнити весь досвід різних структур та організацій для опрацювання стратегічного плану розвитку соціального служіння в УГКЦ.

Отці капелани розповіли про розвиток капеланства, соціальний вимір в'язничного душпастирства та сучасні виклики, пов'язані з численними можливостями, які відкривають закони про пробацію та про капеланство в місцях несвободи. Зокрема отці поділилися досвідом організації волонтерських програм. У душпастирства понад 200 постійних та більше 1000 принагідних волонтерів. Ткож капелани поділилися своїми роздумами про напрямки пенітенціарної реформи й про необхідність активної позиції Церкви щодо необхідних змін у кримінально-виконавчій системі. Учасники форуму запропонували механізми комунікації, співпраці та координації діяльності широкого спектру місцевих соціальних програм та служінь, які реалізуються під опікою УГКЦ, для їх консолідації та підвищення ефективності праці.

«Синод Єпископів УГКЦ затвердив пріоритетні напрямки розвитку УГКЦ в контексті стратегії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Одним із таких пріоритетів розвитку визначено дияконію (соціальне служіння). Адже діла милосердя, дияконія, або служіння любові, чи харитативна діяльність є важливим елементом, який виражає внутрішню природу Церкви та виявляє, наскільки живою є та чи інша єпархія та парафія», – сказав у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ о. Андрій Нагірняк, керівник Відділу соціальних питань УГКЦ.

Власне тому Синод Єпископів УГКЦ на своєму засіданні в Івано-Франківську визначив головною темою засідання 2016 року - дияконію, а Постійний Синод призначив о. Андрія Нагірняка головою робочої групи, яка відповідає за підготовку головної теми.

Пенітенціарне душпастрство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар