Шукати в цьому блозі

понеділок, 12 вересня 2016 р.

Конференція Європейської ради Міжнародної католицької комісії в’язничного душпастирства проходила у Римі

Впродовж 5-8 вересня 2016 року у Міжнародному Коледжі Св. Франциска «Seraficum» у Римі відбувалася конференція Європейської ради Міжнародної католицької комісії в’язничного душпастирства (ICCPPC-Europe). 

Під проводом Мартіна Шмітца, нинішнього очільника ICCPPC-Europe, зустрічалися делегати єпископських конференцій з 12 європейських країн. Українську Греко-Католицьку Церкву представляв протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Учасники обговорювали концепцію розвитку ICCPPC перед майбутнім XIV Конгресом організації. У центрі уваги в’язничних душпастирів опинилася підготовка заходів до Дня Ювілею Божого Милосердя для в’язнів 6 листопада. У часі конференції католицької комісії її учасники, в якості спеціальних гостей, були запрошені на загальну аудієнцію Святішого Отця Франциска, яка відбулася на площі Св. Петра у середу 7 вересня. Окрім того пройшла зустріч зі спільнотою Святого Егідія в Римі, яка багато років опікується в’язнями. Відтак Європейську раду ICCPPC відвідав член Секретаріату Папської ради Справедливість і Мир о. Паоло Сезар Барахас Гарсіа, щоб обговорити питання взаємодії з Комісією.

Діяльність Міжнародної католицької комісії в’язничного душпастирства розпочалася 1950 року, старанням Папи Павла VI, що на той час був державним секретарем Ватикану. Метою Комісії є втілювати соціальну доктрину Церкви в галузі пенітенціарного служіння, пробуджуючи увагу мирян, усіх священиків й місцевих ієрархів до проблем людей, які потрапили за ґрати. У подальшому розвитку організація завжди потребувала церковного проводу й шукала шляхи, як повідомити про потреби в’язничного служіння.

6 вересня Монсеньйор Паоло Сезар Барахас Гарсіа розповів на конференції про проголошення Святішим Отцем створення нової Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини. У документі, датованому 17 серпня 2016 р. й оприлюдненому 31 серпня 2016 р., зазначається, що Дикастерія, яка діятиме на основі затвердженого на випробувальний період статуту, від 1 січня 2017 року поглине завдання Папських Рад «Справедливість і мир», «Єдиним серцем», Душпастирства мігрантів і подорожуючих, Душпастирства служби охорони здоров’я. До її компетенції належатимуть питання, які стосуються міграції, потребуючих, хворих, знедолених і відкинених, жертв збройних конфліктів та стихійних лих, в’язнів, безробітних та жертв будь-яких форм рабства і тортур. Префектом Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини Папа призначив кардинала Петера Тарксона, який досі очолював Папську Раду «Справедливість і мир». 

В цей сам день капелани зустрілися зі спільнотою Святого Егідія в Римі й обговорили можливості підсилення заходів опіки в’язнями у різних країнах. Зокрема, душпастирі цікавилися розвитком програм опіки після звільнення, адже навернення, розпочате в ув’язненні наражається на сильні перешкоди з першими кроками на свободі.

На загальній аудієнції на площі Св. Петра, на яку були запрошені учасники конференції у середу 7 вересня, Папа Франциск поклав в основі своєї катехизи євангельську розповідь про те, як Святий Іван Предтеча, перебуваючи у в’язниці, послав учнів до Ісуса, аби запитати Його: «Чи ти той, хто має прийти, чи іншого маємо чекати?» (Мт.11.2-6).

«Як зауважив Святіший Отець, Предтеча з нетерпінням очікував Месію, а у своїх проповідях описував його, як «суддю, Який, нарешті, встановить Боже царство й очистить Свій люд, нагородивши добрих і покаравши злих». «Сокира при корені, й кожне дерево, що не приносить доброго плоду, буде зрубане та вкинене у вогонь», – говорив він, а тепер, побачивши, що Ісус розпочав свою прилюдну місію «у зовсім відмінному стилі» і перебуваючи у «подвійній» темряві, тобто, «темряві в’язниці та темряві серця», хоче знати, чи Він – дійсно той Месія, що мав прийти.
«На перший погляд здається, що Ісус не дає відповідь на запитання Христителя. Ісус, у дійсності, сказав: “Ідіть і сповістіть Івана про те, що чуєте й бачите: Сліпі бачать і криві ходять; прокажені очищуються і глухі чують; мертві воскресають і вбогим проповідується Добра Новина. Щасливий, хто через мене не спотикнеться”. Такою була відповідь Ісуса. Намір Господа Ісуса стає зрозумілим: Христос відповідає, що Він є конкретним засобом Отчого милосердя, що виходить всім назустріч, несучи розраду та спасіння, таким чином, показуючи Божий суд. Сліпі, криві, прокажені, глухі, повертають свою гідність та перестають бути суспільно виключеними з огляду на хворобу, мертві повертаються до життя, в той час як убогим звіщається Добра Новина. Ця відповідь, – зазначив Наступник святого Петра, – стає підсумком діяльності Ісуса, Який в такий спосіб вчиняє видимим і відчутним діяння Самого ж Бога».
За словами Папи, Церква в цих словах отримує «дуже ясне» послання. Бог не послав Свого Сина знищити лихих, але звернутися до них із заохоченням до навернення.»

З нагоди Надзвичайного Року Божого Милосердя Папа закликав присвятити окремий день Ювілею для в’язнів, який відбудеться 6 листопада. Цього дня Святіший Отець відслужить присвячену цій темі Святу Месу у Соборі Святого Петра. В усіх країнах світу єпископи, священики і миряни покликані приєднатися в дусі заклику Євангелія відвідати в’язнів (Мт. 25.36).  Делегати представили плани проведення спеціальних подій у своїх країнах, щоб закликати вірних солідаризуватися одним з діл милосердя, про яке говорить Господь Ісус Христос. 

Після конференції о. Костянтин Пантелей взяв участь у робочій зустрічі у Римі для підготовки заходів громади УГКЦ у контексті Ювілейного Року Божого Милосердя. На завершення перебування у Римі о. Костянтин помолився у Храмі Св. Петра у кайданах (San Pietro in Vincoli) за усіх в'язнів, полонених і служителів милосердя для позбавлених свободи, про персонал в'язничної служби, про відповідальних за пенітенціарну систему в Міністерстві юстиції України. 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар