Шукати в цьому блозі

четвер, 22 вересня 2016 р.

У третій ротації навчання в Інституті Кримінально-виконавчої служби у Києві взяли участь капелани УГКЦ

2016 року пройшли заключні виклади і вручення сертифікатів в’язничним капеланам, які завершили курс для здобуття базоого рівня компетентності у пенітенціарній справі. Навчання відбувалося в Інституті Кримінально-виконавчої служби у Києві й у Білоцерківському училищі професійної підготовки персоналу ДКВС України. З 19 до 22 вересня на третю ротацію душпастирської підготовки з'їхалися близько 50 капеланів різних конфесій. Після викладу дисциплін капелани пройшли тестування рівня засвоєння матеріалу. Серед них 7-ро - представники Пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви. 

Програма навчального курсу пенітенціарних капеланів була сформована й узгоджена, відповідно до п. 3, Статті 128-1 Кримінально-виконавчого кодексу України "Організація душпастирської опіки засуджених", в результаті спільної наради представників навчальних закладів Державної Кримінально-виконавчої служби України (ДКВС) і Душпастирської ради при ДКВС у лютому – березні 2016 року. Курс обіймає чотири модулі компетентності:
  • правовий
  • режимний
  • асихолого-педагогічний
  • душпастирський

якую Богу за цей тиждень, який я провів у Києві. Хочу подякувати усім хто причинився до створення курсів для в'язничних капеланів, а саме Інституту кримінально-виконавчої служби та усім хто навчав нас впродовж тижня, а головно Тамарі Кушніровій, Надії Калашник, та Максиму Палию. Особливу подяку віддаю отцям Ігорю Пагуличу та Роман Атаман за приємно та корисно проведений вільний час. Від отців я дізнався багато нового про служіння на місійних теренах України. Отці є дуже щирими, відкритими, і справді високодуховними. Ну і звичайно, наш отець Олексій - військовий і в'язничний капелан, який завжди був поруч і залишається поруч і тепер. " - поділився брат Олег Нестор, керівник відділу пенітенціарного душпастирства Львівської Духовної Семінарії. Служіння духовенства в пенітенціарних установах надихає персонал і цілковито перемінює мікро-клімат відносин серед людей. Це рівно стосується як ув’язнених, так і службовців. На тлі професійної деформації й вигорання, притаманних пенітенціарній службі, душпастирський супровід персоналу дає можливість шляхетного відновлення працівників кримінально-виконавчої сфери і, як наслідок, їх більш витривалого й корисного служіння.

Християнські Церкви мають тривалу і безперервну традицію пенітенціарного служіння. Нині спеціально підготовлені представники релігійних конфесій співпрацюють з державою на засадах соціального партнерства у зціленні причин і наслідків злочинності.

Пенітенціарна ідея, що лежить в основі тюремного служіння, сприяє примиренню та інтеграції громадян, покараних за кримінальні злочини. Аби систему покарань перетворити на пенітенціарну, необхідно послідовного впровадження більш відкритої для суспільства системи. У реформуванні кримінально-виконавчої служби – велика роль закону про капеланство, який поетапно впроваджується. Триває праця над законодавчим врегулюванням виконання у колонія й у слідчих ізоляторах.

*Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» (14 травня 2015 року, № 419-VIII, Голос України від 10.06.2015 — № 101

Немає коментарів:

Дописати коментар