Шукати в цьому блозі

неділю, 9 жовтня 2016 р.

Храмове свято у Чортківській слідчій в'язниці

9 жовтня 2016 року в день преставлення Святого Апостола Івана Богослова, у церкві, що побудована на території Чортківської установи виконання покарань (№26) і освячена ім’ям цього святого, відбулася святкова Божественна Літургія. Були присутні співробітники установи, священики Української Греко–Католицької Церкви, семінаристи Тернопільської Духовної семінарії, засуджені які відбувають покарання у господарській обслузі установи.
Дякуючи допомозі Єпархіального Єпископа Бучацької єпархії - Преосвященного Владики Кир Дмитра Григорака Літургію через відео - телекомунікаційну систему змогли спостерігати ув’язнені та засуджені які утримуються в установі. Напередодні відбулася Вечірня зі всенічним, Св. Тайна Сповіді.

У храмі є чудовий іконостас: ікони були написані майстрами-іконописцями, в'язні виконали усі столярні роботи. Служителями і сповідниками є три священики Бучацької єпархії УГКЦ: о. Андрій Лемчук, о. Євген Гаврилишин й о. Іван Мельник. Їм допомагають волонтери з катедральної громади і студенти Чортківської дяківської академії.

З історії...

Храм Св. Апостола Івана Богослова освятив 28 жовтня 2007 року Апостольський адміністратор, а нині владика-ординарій Бучацької єпархії Української Греко-Католицької Церкви преосвященніший Дмитро Григорак, ЧСВВ, із капеланом Павлом Менлі, фундатором храму, та собором священиків. 
Будівництво богослужбової каплиці для ув'язнених розпочалося після Великодня 2007 року з ініціативи капелана Павла Менлі та на його власні гроші. Далі, впродовж півроку, воно здійснювалося коштом добродіїв та на пожертви вірних Бучацької єпархії.

Новий храм в СІЗО був зведений старанням багатьох людей. Серед них – в'язні установи, співробітники СІЗО, інженери, приватні підприємці, студенти дяківської школи, що збирали кошти, численні жертводавці.

Отець-доктор Павло Менлі присвятив себе в Україні для ув'язнених. Він та його батьки народилися в Канаді, лише дід його був родом із села Тарнавка, за 30 км від Чорткова. Історія навернення професора фізико-математичних наук Павла Менлі здивувала колись Блаженного папу Івана Павла ІІ. До освячення храму 71-річний капелан щодня сповідав і проповідував, щонеділі для персоналу і господарської обслуги відправляв Служби Божі у спеціальному приміщенні СІЗО, із якого вони транслювалися на всю установу Коли Літургія закінчується, засуджені затримуються, щоб поспілкуватися з отцем. «Після недільної служби від одинадцятої до сімнадцятої години я не можу всіх висповідати. Доводиться приходити й у будень», – розповідав священик.

У 12 слідчих ізоляторах та 17 установах виконання покарань з функцією СІЗО станом на 1 вересня тримається 16 296 осіб. У стінах деяких СІЗО були приміщення, адаптовані для літургійних цілей. Спорудження такого храму саме у слідчій установі відбулося вперше. У камерах слідчого ізолятора в Чорткові на Тернопільщині перебуває до 300 підсудних середній вік яких від 30 до 35 років. Як за крадіжки та наркоманію, так і за значно тяжчі злочини. Багато нехрещених і тих, що ніколи не сповідалися. Від часу, коли стала щоденною дійсністю присутність священика в установі зменшилося число порушень і частота застосування специфічних методів примусу.

В'язниця в Чорткові збудована 1898 року за часів Австро-Угорської монархії. У центрі міста поряд стояли поліція, суд, в'язниця. Від суду до тюрми людей переводили підземним переходом. Із 1939 до 1954 року в Чортківській в'язниці було замордовано понад 1000 людей. «Коли приходили і радянські, і німецькі війська, тут була катівня, – розповідає начальник Чортківського СІЗО Володимир Заверуха, – навіть годі було й уявити, що колись тут стане можлива побудова святого храму. Служба в установі має особливий характер, і присутність священика дуже допомагає витримувати навантаження і завжди залишатися людьми».

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар