Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

У Києві відбувся XII з'їзд в'язничних капеланів

31 жовтня - 2 листопада 2017 року у Києві відбувся XII з'їзд в'язничних капеланів. Під час з'їзду відбувся семінар «Покликані до свободи і справедливості». Цю тему душпастирі обговорювали з психологом, з біблійним богословом, а також з філософом. 

Капеланський збір розпочався з Божественної Літургії у храмі Василія Великого, яку відправив з душпастирями Преосвященніший Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ. У богословському впровадженні Архиєрей згадав молитву Святого Франциска Ассізького  «Господи, вчини мене знаряддям Твого миру». В ній владика підкреслив  фундаментальні засади пенітенціарного служіння. Зокрема він сказав: «Ми ставимо наше рамено під цей Хрест. І ми мусимо під ним іти і молитися, щоби Господь удостоїв нас свідчити про Нього, про Його слово, яке так тяжко знаходить примінення в менталітеті нашого народу і служби пенітенціарної. Але ви також стаєте свідками особистих перемін, які стаються у в’язниці».

Протягом трьох днів капеланів в'язничного душпастирства гостинно приймав Монастир отців Домінікан у Києві. Впродовж зустрічі капелани ділилися про пережите протягом року, обговорювали пропозиції до Митрополичого Синоду УГКЦ щодо розвитку душпастирства, а також брали участь у трьох модулях науково-практичного семінару: пенітенціарна психологія, філософський дискурс свободи і справедливості та біблійна антропологія.

31 жовтня кандидат психологічних наук Тамара Кушнірова обговорювала з капеланами психологію поведінки у несприятливих обставинах, реакції капелані на кризові ситуації, психологію прийняття рішень.

1 листопада о.Петро Октаба ОР, біблеїст, екзегет, викладач і душпастир Інституту релігійних наук Св. Томи Аквінського, на основі вибраних біблійних текстів Старого і Нового Завітів  

Відтак, викладач філософської антропології і вчений секретар Інституту Катерина Рассудіна представила капеланам рефлексії з історичного розвитку філософсько-антропологічних концепцій свободи і справедливості. Учасники семінару обмінювалися досвідом, активно та зацікавлено підходили до вирішення поставлених проблем. 

2 листопада душпастирі проаналізували складні моменти пенітенціарної реформи та подискутували щодо проблематики місця пенітенціарного служіння у здійсненні місії Церкви у суспільному житті. В'язничне душпастирство насправді відіграє унікальну роль і усвідомленні соціумом того, як втілюються в ньому ідеї свободи і справедливості. Цього ж дня капелани провели доповіді про своє служіння та, на завершення зустрічі, помолилися в Софії Київській.

Семінар відбувся на підставі міждисциплінарного підходу до пенітенціарної науки, в основі якої є богословське розуміння людини, справедливості і милосердя. Усі учасники поверталися додому з  відчуттям Божого благословення цього прекрасного служіння, в якому є можливість досконало послужити ближньому у потребі.

Пенітенціарне душпастрство УГКЦ.

Немає коментарів:

Дописати коментар