Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 12 січня 2018 р.

12 січня, в Україні відзначають день політв’язня

12 січня, в Україні відзначають день політв’язня. Саме у цей день 1972 року в Україні розпочалася «друга хвиля». День українського політв’язня на пропозицію В’ячеслава Чорновола відзначався в політичних таборах і тюрмах та на засланні 12 січня, починаючи з 1975 р.. У день початку другої хвилі арештів 1972 року політв’язні подавали політичні заяви і на знак протесту проти репресій, порушень прав людини, жорстокостей режиму, оголошували одноденне голодування. На знак солідарності українців підтримували політв’язні інших національних громад.

Шістдесятники продовжили свою боротьбу по тюрмах та засланнях, пишучи й там самвидав, борючись за статус політв’язня, захищаючи свою честь і гідність української нації. Значущість українських дисидентів не викликає сумнівів. Їх підтримало і старше покоління – повстанці, які досиджували терміни і мали в таборах авторитет найстійкіших борців. Шістдесятники заслужили моральної підтримки демократичного світу, через них світ довідався про Україну, яка бореться.

Схиляємо голови перед тими, хто жертвував своєю свободою, сім’єю, а часто самим життям заради здобуття Україною незалежності. 

Немає коментарів:

Дописати коментар