Шукати в цьому блозі

понеділок, 26 лютого 2018 р.

Лекції пенітенціарного душпастирства для семінаристів 6 курсу Львівської Духовної Семінарії Святого Духа

З 29 січня по 26 лютого 2018 року у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа проходили навчання для випускного курсу семінарії. Під час зустрічей семінаристи мали змогу краще запізнатися із служінням у місцях позбавлення волі. Вже на перших лекціях брати-семінаристи почали вивчати історію християнської проповіді у в’язницях та почули про основи пастирської опіки у пенітенціарній системі, про які розповів братам в’язничний капелан Львівської Архиєпархії УГКЦ – отець Тарас Мирка.

Наступним кроком вивчення основ в’язничного душпастирства були спільні роздуми над поняттями гріха та покаяння. Для кращого розуміння цих понять, випускники звернулись до Книги Книг і спостерігали роль цих понять у історії людського спасіння. Опісля брат Олег Нестор представив семінаристам  навчання Церкви про пастирську опіку для в’язнів.

Важливим є вийти за межі Біблійних і церковних правил та законів і освоїти вище подані поняття у суспільному контексті. Тому до братів завітала психолог відділу по роботі з персоналом Львівської виправної колонії №48 – Яворська Олександра Миколаївна, і виклала короткий курс лекцій з пенітенціарної психології. Також Олександра Миколаївна ознайомила семінаристів із осовами кримінології. Присутні розбирали понняття злочину, роздумували над мотивами вчинення злочину і почули про важливу роль священика у житті тих, хто відбуває покарання.

Наступних два занняття були практичними, адже випускники відвідали Львівський слідчий ізолятор (УВП №19) ТА Личаківську виправну колонію №30. Під час відвідин УВП №19 браття мали нагоду поколядувати в установі та поспілкуватися із тим, хто вже відбуває покарання у якості господарської обслуги. А до ЛВК №30 семінаристи прийшли у перший день посту і разом із засудженими молилися покаянний канон Андрея Критського. В такий спосіб і за такий короткий час, браття мали можливість отримати неаби який досвід у ділянці тюремного служіння. 

На останніх лекціях семінаристи дізналися про права людей, які є в місцях позбавлення волі. І разом із Бавшиною Христиною Василівною, завідувачем сектору ювенальної пробації м.Львова, детальніше розібрали різні види пенітенцарних установ і їх характеристики.
За відгуками семінаристів, цей курс був для них цікавим, потрібним і пізнавальним.  

Дякуємо усім, хто долучився до цієї справи. Викладачам, семінаристам, працівникам згаданих установ і західному міжрегіональному управлінню з питань виконання кримінальних покарань та пробації.

іподиякон Олег Нестор


Немає коментарів:

Дописати коментар