Шукати в цьому блозі

вівторок, 27 березня 2018 р.

Про християнські цінності і національно-патріотичне виховання молоді говорили на семінарі-тренінгу “Співпраця-2018″

На запрошення Міністерства молоді та спорту, працівники Департаменту військового капеланства ПК УГКЦ о. Ростислав Височан та о. Костянтин Пантелей, взяли участь у Всеукраїнському семінарі-тренінгу «Співпраця – 2018». Захід спрямований на налагодження конструктивної взаємодії між суб’єктами національно-патріотичного виховання.

Семінар проходив 23-24 березня у Княжичах Київської області. Капелани мали можливість нагадати про особливий сегмент духовного, зокрема християнського, виховання молоді у контексті національно-патріотичного виховання.

У своїй доповіді отець Ростислав Височан наголосив на важливості плекання християнських цінностей у процесі виховання молодого покоління. За словами Митрополита Андрея Шептицького, християнин має бути патріотом, але не переступати через християнську мораль: «Християнин може і повинен бути патріотом! Але його патріотизм не сміє бути ненавистю! І не сміє накладати обов’язків, які противилися б вірі! Те, що виглядало б на патріотизм, а на ділі було би ненавистю, або противилося б вірі, не є справжнім патріотизмом». (З твору “Перше слово пастиря (Пастирський лист до вірних Станиславівської єпархії, даний у дні Св. пророка Іллі, 1899).

Отець Костянтин Пантелей наголосив на важливості творення середовища, яке б плекало дотримання християнських норм моралі. Молодь – це завжди виклик. Церква сьогодні відкривається на виклики, тому пропонує свою допомогу у формуванні молодого покоління. Отець Костянтин наголосив, що духовне виховання має залишатися зорієнтованим на подружжя і родину, на захист сімейних цінностей. З досвіду в'язничного капелана він наголосив, що кримінальна злочинність закорінена не стільки у проблеми соціальні, скільки у проблеми єдності подружжя й виховання у сім'ї. Християнські церкви можуть представити свій величезний потенціал.

Відповідаючи на поставлене на початку семінару питання: «Яким має бути національно-патріотичне виховання у демократичній державі?», можемо з впевненістю сказати, що воно має бути християнським.

Департамент військового капеланства ПК УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар