Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

«Справедливість є основою суспільного миру!» – засвідчили в’язничні капелани на міжнародній конференції у Києві


24-27 квітня 2018 року у Києві проходила Міжнародна конференція Асоціації в'язничних капеланів IPCA-Europe «Віра в справедливість: з тюремного ув'язнення у суспільство» за участю понад 50 учасників з 16 країн світу. Делегати конференції проаналізували проблему здійснення правосуддя та кримінальних покарань і роль соціальних інституцій у досягненні витривалого і справедливого суспільного миру й інтеграції колишніх в'язнів. Вони схвалили спільну Декларацію, в якій висловили солідарну підтримку України в її змаганнях до справедливості і миру.

Спів-організатором Конференції стала Душпастирська рада з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України. Голова Душпастирської ради о. Костянтин Пантелей та керівник Синодального Відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи, член оргкомітету, протоієрей Віктор Яценко протягом двох років готували цю подію у співпраці чільними провідниками IPCA-Europe. «Капелани покликані служити так, щоб час не втратив для в’язнів свого суспільного і особистого значення, – зауважив на пленарному засіданні Голова Душпастирської ради о. Костянтин, – Ми покликані вчинити стіни в’язниці прозорими для суспільства, щоб воно могло побачити, чи досягається остаточна справедливість, яка є метою правосуддя, чи можливо осягнути мир, виключивши частину людей в атмосфері цілковитого відчуження».

На перших сесіях, 24 квітня, під проводом пастора Майкла Філіппі, Голови IPCA-Europe, конференція розглядала тенденції у світі та наслідки прийняття ООН Тюремних Правил Мандели.  Відтак, у центрі уваги опинились богословські та світські підходи допроблеми юстиції. З теологічної перспективи виступали о. д-р Олег Кіндій, Український Католицький Університет, з доповіддю «Відновлення людської гідності через зцілення образу Бога» та Митрополит Августин (Маркевич), Українська Православна Церква, «Відносини з Богом з погляду Євангелія і юриспруденції»; мгр. Тім Дікон, Великобританія, «Біблійні джерела про милосердя і спасення».

Світську наукову думку представляли фахівці права: д-р Михайло Костицький «Юстиція як засіб і мета ресоціалізації в’язнів»; д-р Олександр Костенко «Роздум про покликання капеланів у пенітенціарному служінні» та інші науковці. Також педагоги і пенітенціаристи: д-р Віктор Синьов «Пенітенціарна ідея і реінтеграція засуджених»; д-р Віктор Кривуша «Спільна творчість засуджених і курсантів пенітенціарного інституту».

Поміж пленарними засіданнями делегати конференції відвідали національні святині Софію Київську і Свято-Успенську Печерську Лавру, де помолилися спільно. 26 квітня конференція проходила у приміщенні Верховної ради, де учасники обговорили поводження душпастирів у складних обставинах, коли вони наражаються на моральні дилеми у своєму служінні щодо меж співробітництва і незалежності, етики капеланського служіння. Делегати конференції відвідали Державну установу «Київський слідчий ізолятор» з метою ознайомлення з умовами перебування ув’язнених та з організацією душпастирської опіки. Відтак у залі колегії Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України духовенство спільно з фахівцями Центру пробації й офіцерами соціально-виховної і психологічної служби обсудили особливості сучасного становлення кримінально-виконавчої системи. Конференцію привітав заступник начальника Адміністрації Олег Торкунов подякував в’язничним капеланам за їхню душпастирську роботу у місцях позбавлення волі.

27 квітня делегати конференції прийняли спільну Декларацію у якій ствердили:
«Україна є найбільшою країною в Європі, має багату історію. Це ключовий регіон між Сходом і Заходом, і в результаті страждає більше, ніж багато інших, як у минулі століття. Імперії намагалися домінувати над Україною, країною, яка досі перебуває у конфлікті, коли ми зустрічаємося тут 2018 року. Разом з тим, Україна також об'єднує західні та східні традиції, культуру та релігії, а також підтримує міжрелігійну доброзичливість. З часу здобуття незалежності у 1991 році народ продовжував боротьбу й розвивав глибше сприйняття самих себе.»

«Ми мали унікальну можливість більше дізнатись про українську тюремну дійсність через презентації від представників правосуддя, зосереджених в академічній та практичній площині.»

«Ми молимося, щоб напружена політична ситуація у багатьох країнах Східної Європи не призвела до збільшення ексклюзивних ідеологій на основі ідентичності.»

«Наші національні системи правосуддя повинні забезпечити, щоб люди, які покидають в'язниці, могли знайти прийняття та доброзичлість у спільноті … для життя через зцілення пошкодженого образу Божого (imago Dei) в людстві. Юстиція не може бути заморожена, бо вона є рухом, пошуком ... пошуком справедливості!»

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар