Шукати в цьому блозі

середу, 23 травня 2018 р.

Бачення в'язничних душпастирів з проблем інституту помилування було представлено на круглому столі у Києві


23 травня 2018 року Національною академією правових наук України разом з Інститутом кримінально-виконавчої служби за підтримки Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України та Пенітенціарної асоціації України проведено круглий стіл на тему: «Інститут помилування в Україні». 

Під час заходу відбувся діалог між представниками наукової спільноти, Київського регіонального центру Національної академії правових наук, Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України, політичними та громадськими діячами, а також практичними працівниками органів та установ виконання покарань, капеланами. У ході дискусії були проаналізовані проблеми у вітчизняній процедурі помилування та його вдосконалення в Україні з урахуванням міжнародного досвіду.

У роботі круглого столу взяли участь близько 40 учасників. Науковий захід відкрили Наталія Кузнєцова, віце-президент – керівник Київського регіонального центру НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України; Наталія Оніщенко , завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік НАПрН України; Євген Бараш, начальник Інституту кримінально-виконавчої служби, доктор юридичних наук, доцент, Заслужений діяч науки і техніки; Олег Торкунов, заступник начальника Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України з питань дотримання прав засуджених та осіб, узятих під варту.

З вітальними словами та актуальними доповідями до учасників круглого столу звернулись академіки Національної академії правових наук України Володимир Тихий та Василь Шакун. Народні депутати України: Ігор Алексєєв, Олександр Марченко. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитро Жупанов; керівник Департаменту з питань помилування Адміністрації Президента України Олександр Букалов; Ректор Національної академії прокуратури, доктор юридичних наук, професор Михайло Лошицький; Головний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України, заслужений юрист України Олександр Ярмиш та інші представники громадських організацій та наукової спільноти.

На запрошення організаторів події у праці круглого столу
взяв участь Голова Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України протоієрей Костянтин Пантелей. Аналізуючи застосування в пенітенціарній практиці інституту помилування, о. Костянтин висловив ставлення душпастирів до морально-правової колізії, яка виникає у відношенні до осіб, що учинили злочини особливої тяжкості й мають відбувати довічну кару: «З одного боку, довічне ув’язнення – це прихована страта, що триває роками, коли ми не передбачаємо можливості реінтеграції покараної особи до суспільства. З іншого
боку, помилування стає можливим після відбуття засудженим більшої частини терміну покарання. А як бути, коли термін не має виразного кінця, окрім часу смерті. В біблійно-богословському розумінні помилування як акт милосердя може бути надано після визнання особи винною у відповідь на її каяття. При застосуванні вищої міри заміна довічного вироку на покарання на певний термін в результаті помилування мала би бути доступною негайно після того, як вирок вступає у законну силу. Це зменшило би число довічно засуджених», – вважає капелан, – «Також необхідно мотивувати суспільні і волонтерські ініціативи та збільшувати на території в'язниць простір для соціальних програм. Досі таких приміщень для індивідуальної і групової праці із засудженими – обмаль.»

Відтак відбулась презентація колективної монографії «Інститут помилування в Україні та світі» та обговорення найбільш актуальних питань щодо помилування.


В рамках конференції обговорювалися такі теми: загальні засади здійснення помилування в Україні; історія розвитку та світовий досвід функціонування інституту помилування засуджених; підготовки матеріалів установами виконання покарань за клопотаннями про помилування засуджених; критерії помилування засуджених актуальні питання помилування засуджених до довічного позбавлення волі. Усі учасники отримали збірники матеріалів круглого столу.

Голова Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України о. Костянтин Пантелей в котрий раз висловив заклик до учасників заходу докласти зусилля для збереження у Києві закладу пенітенціарного профілю. Адже ІКВС вже 2-а роки не отримує державного замовлення на підготовку спеціалістів.

За матеріалами сайту Національної академії правових наук України 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар