Шукати в цьому блозі

вівторок, 11 грудня 2018 р.

XIII-й З'їзд в'язничних капеланів «Церква і держава: соціальне партнерство й опіка персоналом» відбувся у Львові

10–11 грудня 2018 року у Львові відбувся XIII-й з'їзд в'язничних капеланів Української Греко-Католицької Церкви, в рамках якого пройшов семінар «Церква і держава: соціальне партнерство й опіка персоналом». Два провідних доповідачі, гості з Великобританії, о. Білл Кейв й о. Ґай Вілкінсон розповіли про правову й практичну площину капеланського служіння як особливу царину державно-церковних відносин. Участь у події взяли душпастирі й помічники капеланів з єпархій та екзархатів УГКЦ, семінаристи Львівської Духовної Семінарії, а також працівники органів й установ Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації.  

Зустріч розпочалася у каплиці Патріаршого Дому з Архиєрейської Божественної Літургії, яку відслужив Преосвященніший Петро (Лоза), Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківський. Владика освятив євхаристійні набори й капеланські ризи, що стали важливим визнанням особливого покликання й великої значущості для Церкви пенітенціарного служіння

Владика Петро, що тривалий час здійснював пастирську опіку в'язнями в трьох пенітенціарних установах на Чернігівщині й був керівником Центру для соціальної реадаптації жінок, розпочав зустріч богословським впровадженням про важливість проповідування Євангелія в'язням. В основі його пастирського слова стали фрагменти Нового Завіту і Апостольська адгортація «Радість Євангелія» Святішого Отця Франциска.

Для капеланів відбулася презентація короткометражної документальної стрічки «Небо над головами», присвячена 20-й річниці створення структур ДКВС України. Про необхідність і засоби розвитку волонтерського служіння розповів автор фільму Василь Возняк. 

Керівник Відділу ПК УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України о. Костянтин Пантелей представив капеланам наслідки Круглого столу з питань взаємодії зі структурами ДКВС для потреб персоналу - стратегію розвитку опіки пенітенціарними службовцями.

В другий день з'їзду великим благословенням для капеланів була Свята Літургія у співслужінні з Главою Церкви Блаженнішим Святославом і владиками-членами постійного Синоду, що розпочався у Львові. 
Програму семінару відкрили декан філософсько-богословського факультету УКУ о. Роман Завійський й о. Кіндій Олег, професор кафедри богослов’я. Аудиторія вітала шановних гостей, що прибули на запрошення філософсько-богословського факультету каноніків, - преподобного Ґая Вілкінсона, в минулому релігійного радника Архиєпископа Кентерберійського, і преподобного Білла Кейва,  головного капелана поліції Вілтшира, в минулому в'язничного душпастиря з вислугою 22 роки й очільника Європейської Асоціації в'язничних капеланів (IPCA-Europe). 

Преподобний Ґай Вілкінсон у спільній доповіді з о. Біллом Кейвом «Церква й держава в Англії: поліційне і пенітенціарне душпастирство» представили історію формування правових підвалин стосунків між державою церквою у Сполученому Королівстві і, зокрема, в Англії. Відтак Білл Кейв зупинився на духовній мотивації пастирського служіння.

Лекція преподобного Білла Кейва, «Релігійна свобода у в'язниці» представила міжконфесійний і міжрелігійний вимір взаємодії. Раніше переважно англіканські пастори, зрідка католицькі,  виконували це служіння, а в даний час багато в'язнів практикують свою віру індивідуально або в рамках організованої релігійної програми на багато-конфесійній основі. Релігійні програми є популярними серед в'язнів, і дослідження показують, що кожен третій ув'язнений бере в них участь. Команди капеланів полегшують сповідування віри кожної релігійної традиції опікуються ув'язненими і персоналом, займаючись релігійним навчанням і курсами. Капеланство сприяє дерадикалізації, у справах пошуку житла і реабілітації колишніх засуджених після їх звільнення.

Відтак учасники з'їзду обговорили плани важливих подій служіння у прийдешньому році. Зустріч капеланів завершилася подячною молитвою у каплиці Патріаршого Дому за тих, через чию жертовність служіння отримує натхнення й підтримку.

Світлини.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар