Шукати в цьому блозі

суботу, 11 липня 2015 р.

«Козацький гарт – 2015» в Кременчуці.

11 липня 2015 року, напередодні спогадування пам'яті Св. Верховних Апостолів Петра і Павла, у Кременчуцькій виховній колонії для неповнолітніх відбулося духовне і спортивне свято «Козацький гарт»  за участю Братства бойового козацького Звичаю «Спас» Вже восьмий сезон літніх канікул свято традиційно організовує Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви у співпраці з Державною пенітенціарною службою України в установах для підлітків.

З 2013 року щоліта козаки Братства докладають своїх зусиль, щоб ця подія надовго запам‘яталася усім його учасникам. Станом на сьогодні в колонії перебуває 44 вихованці. І всі вони із задоволенням взяли участь у змаганнях у складі двох команд – «Силачі» та «Січові стрільці». А змагань було чимало! Перші ж випробування показали, що ніхто не збирається передчасно здаватися. «Нічні шали», «Чия буде шапка», відтискання від підлоги, та підняття пудової гирі – перша частина змагань ще не виявила майбутнього переможця.

Наступним етапом змагань стало вправляння із замашним козацьким батогом та литаврами. З першим треба було ляснути так, щоб луна пішла, але при цьому не отримати ним й собі по м‘яких місцях. А на литаврах необхідно було точно відтворити мелодії козацьких маршів та пісень.


Проте, не одними фізичними вправами сильні козаки. Команди мали пройти тест на знання козацьких звичаїв та історії Запорізької січі. І нарешті, команди ставали до командних вправ – естафети з м‘ячем, перетягування каната, лави-на-лаву та змагання на знання козацьких пісень. Боротьба проходила в хорошій спортивній атмосфері, хоча й емоційно та напружено. І хоча, всі учасники змагалися до останнього, але переможець завжди один – і ним стала команда «Силачі».

Крім козаків арбітрами змагань були Олег Медведенко керівник ГО "Спорт для всіх", співробітники установи Олена Удовицька, Оксана Терещенко, Юрій Ткаченко. Після оголошення результатів, учасникам змагань було вручено грамоти та призи – спортивні знаряддя (футбольні та волейбольні м‘ячі, ракетки для бадмінтону та настільного тенісу та ін.) і книжки сучасних українських авторів. Співробітникам колонії козаки Братства подарували державний прапор, виготовлений вимушеними переселенцями зі Сходу.


Сподіваємось, що цей захід, це свято допоможе хлопцям, які наразі перебувають в колонії, знайти свій щасливий шлях у вільному житті та стати справжніми громадянами та патріотами України. Висловлюємо глибоку вдячність за допомогу в організації свята персоналу Кременчуцької виховної колонії для неповнолітніх, фотографу Михайлу Коришову, та, насамперед, о. Костянтину Пантелею та Пенітенціарному душпастирству УГКЦ, без участі яких це свято не відбулося б.

У серпні свято «Козацький гарт» відбудеться у Прилуцькій виховній установі.

Світлини свята Михаїла Коришова©

Євген Квасков

Немає коментарів:

Дописати коментар