Шукати в цьому блозі

четвер, 23 травня 2024 р.

УГКЦ розвиває служіння суспільної реінтеграції і в цьому допоможуть в'язничні капелани

23 травня 2024 року у Львові завершився з’їзд Пенітенціарного душпастирства УГКЦ, під час якого відбувалося навчання щодо створення єпархальних осередків реінтеграції колишніх засуджених (ЄОР). 25 учасників з’їзду отримали сертифікати тренерів-експертів з питань первинної допомоги потребуючим особам і супроводу їх у процесі суспільної інтеграції.

Підготовкою до події послужила публікація методичного посібника щодо організації служіння реінтеграції, призначеного для навчання священників і волонтерів способам взаємодії і первинної допомоги соціально-розадаптованим людям після звільнення з місць позбавлення волі.  

У Патріаршому домі 21-23 травня капелани, які здійснюють в’язничне служіння, отримували кваліфікацію експертів і тренерів  для парафіяльних священиків і волонтерів церковних громад щодо розвитку служіння ЄОР. Курс підготовки об'єднав у собі три частини: психологічну, правову і соціальну. Хоча дане служіння розпочалося у середовищі пенітенціарних капеланів, набуті знання і навички у найближчій перспективі будуть корисні для служіння реінтеграції будь-яких груп потребуючих, яке зможуть здійснювати єпархіальні осередки реінтеграції. В результаті навчання і подальшої взаємодії капелани та парафіяльні спільноти зможуть посприяти поширенню в нашій Церкві особливого волонтерського служіння, яке спирається на соціальну доктрину Католицької Церкви і багатющу практику пенітенціарного служіння.

З’їзд в’язничних капеланів УГКЦ поблагословив Преосвященніший Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої Курії УГКЦ, напередодні початку Міжнародного паломництва військових до Люрду. Тренерами для капеланів послужили щодо пенітенціарної психології – доктор Тамара Кушніпрова, щодо правових питань – магістр Олег Панчук, щодо питань соціальної реінтеграції – ієромонах  Олег Федоренко, СДБ.

СВІТЛИНИ ПОДІЇ

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

вівторок, 7 травня 2024 р.

День пам'яті у Київській в'язниці

 

8 травня 2024 року, у День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, у каплиці Праведного Йова Багатостраждального відбулося заупокійне моління за душі полеглих та усіх жертв кривавого протистояння радянської і німецької тоталітарних систем. На жаль, в результаті цієї війни було засуджено лише злочинний нацистський режим, але не покаране зло московської кривавої імперії чинить злочин агресії та геноциду і лякає світ ядерною погрозою.

неділя, 5 травня 2024 р.

Великдень у в'язницях

 

5 травня 2024 року капелан ДУ "Львівська установа виконання покарань (№19)" отець Олег Нестор звершив богослужіння з нагоди Великодня. У ньому взяли участь засуджені та ув’язнені, що утримуються в установі. 

У своєму зверненні до ув’язнених і засуджених отець Олег Нестор наголосив на необхідності завжди перебувати у Божій присутності і відповідати на заклик Божий, адже Господь хоче бути з людиною у всіх обставинах її життя. Після богослужіння відбулося освячення і благословення пасок та іншої пасхальної поживи. Адміністрація установи організувала пасхальний сніданок для усіх ув’язнених і засуджених установи, паски та інша пасхальна пожива для якого були пожертвувані парафіянами львівських храмів УГКЦ.

У день Світлого Воскресіння Христового відбулися святкові заходи у Київському слідчому ізоляторі. Священник Костянтин Пантелей відвідав в'язнів у господарській обслузі, жінок, неповнолітніх і засуджених на довічні терміни.


Отець Роман Атаман привітав зі Світлим Воскресінням Христовим неповнолітніх в'язнів у Кременчуцькій виховній колонії.

В ДУ «Коломийська виправна колонія (№41)» о. Іван  Тиханський провів служіння для засуджених з нагоди святкування Воскресіння Христового.