Шукати в цьому блозі

понеділок, 7 листопада 2011 р.

Управління охорони здоров’я та медико-санітарного забезпечення Державної пенітенціарної служби України роз'яснює ситуацію у сфері охорони здоров'я підопічних.

Переповнення тюрем виявляє потребу нагальних змін у суспільстві, у кримінальному та кримінально-виконавчому законодавстві. Пенітенціарна система стала заручницею суспільних і політичних процесів в Україні, а потім вже - заручницею системи діяльності правоохоронних структур та судочинства. 4 листопада 2011 року Державна пенітенціарна служба України надала коментар на числені публікації щодо умов утримання в'язнів та стану медицини в установах виконання покарань. Зокрема речник ДПтСУ повідомив наступне...

Головою пенітенціарного відомства, його заступниками і керівниками служб центрального апарату та регіональних управлінь приділяється значна увага питанням надання своєчасної, якісної та професійної медичної допомоги особам, які тимчасово утримуються в установах ДПтС України. У зв’язку з цим, керівництвом пенітенціарної служби здійснено глибокий аналіз причин смертності та упущень у лікувальному процесі як заарештованих, так і засуджених. Аналіз виявив ряд об’єктивних та суб’єктивних обставин такої ситуації. 

Так, з одного боку виявлено викривлення статистичної звітності попередніх років у пенітенціарних установах Дніпропетровської області, а також упущення в роботі деяких спеціальних лікарських комісій щодо звільнення засуджених від покарання за станом здоров’я.

З іншого боку, встановлена низка суб’єктивних факторів, які пояснюють зростання показника летальності в установах ДПтСУ. Основна причина смертності – наявність у хворих засуджених СНІДу (34 %). Слід зазначити, медична допомога ВІЛ-інфікованим у закладах охорони здоров’я ДКВС України надається відповідно до Законів України “Про протидію поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ”, “Про затвердження Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки”. Іншою причиною є моральна та технічна застарілість медичного обладнання (81%); прогалини та невідповідність сьогоденню чинної нормативної бази з цих питань; збільшення кількості відмов (50%) судами у звільненні тяжкохворих засуджених за станом здоров’я (серед 85 померлих протягом поточного року судами було відмовлено у звільненні двічі — 15 особам, 5 особам — тричі, 2 особам – 4 рази, 2 особам – 5 разів). Приміром, у 2011 році найдовше на розгляді перебували матеріали на звільнення тяжкохворих за статтею 408 КПК України в судах Донецької, Київської, Харківської та Херсонської областей (від 1 тижня до 1 місяця), в наслідок чого 21 особа не дочекалася рішення суду.

Протягом трьох кварталів 2011 року найбільша кількість відмов судами у звільненні від подальшого відбування покарання реєструється в Донецькій та Херсонській областях (84 та 66 осіб відповідно);
Задля розв’язання виявлених проблем та поліпшення стану справ керівництво пенітенціарного відомства вжило низку розпорядчих заходів. Так, було ініційовано проведення цілого ряду міжвідомчих нарад та робочих зустрічей з керівниками МОЗ, МВС, Мінюсту, Генпрокуратури, омбудсмана, керівниками профільних комітетів Верховної ради України та профільних служб Кабінету Міністрів і Адміністрації Президента України, на яких чітко визначались шляхи подальшого поліпшення стану медобслуговування ув’язнених і засуджених, удосконалення взаємодії відомств і служб в цих питаннях.

Крім того, центральним апаратом пенітенціарного відомства підготовлено та надіслано до відповідних профільних комітетів Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до діючого законодавства.

На підставі аргументованого обґрунтування щодо забезпечення обладнанням медико-санітарних частин пенітенціарних установ протягом ІІІ кварталу цього року додатково керівництво держави надало 80 млн.грн. на оновлення медичного обладнання, яке в більшості морально та технічно застаріло, або перебуває в неробочому стані. Завдяки їх освоєнню на сьогодні значна кількість установ отримує та використовує сучасне і якісне діагностичне обладнання.

В свою чергу, ряд заходів було реалізовано безпосередньо в самій пенітенціарній службі України. Так, з метою зміцнення кадрового ядра медслужби протягом року додатково в штати установ введено 104 посади медпрацівників різного профілю. Крім цього, у співпраці з керівництвом МОЗ України прийнято рішення про направлення із державних вищих медичних навчальних закладів 11 випускників 2012 року до закладів охорони здоров’я ДПтС України. Підготовлено пропозиції щодо введення додаткових посад лікарів та середнього медичного персоналу закладів охорони здоров`я ДПтС України. У серпні цього року створена атестаційна комісія ДПтС України, яка має перевірити кваліфікаційний рівень лікарів відомства.

З метою підвищення фахового рівня лікарів та середнього медичного персоналу пенітенціарного відомства в поточному році (вперше за останні 5 років) для проходження передатестаційних навчальних курсів із державного бюджету виділено та освоєно 403,5 тис. грн. Така практика навчання медичного персоналу планується і в майбутньому.

З іншого боку, за останні місяці вживались заходи щодо створення належних комунально-побутових умов у лікувальних закладах пенітенціарного відомства. Зокрема, центральним апаратом було підготовлено обґрунтування до Кабінету Міністрів України щодо необхідності реконструкції та перепрофілювання деяких установ, визначена сума коштів для реалізації запланованого.

Одночасно, незважаючи на відсутність на сьогодні цільового фінансування щодо реалізації зазначених вище пропозицій, для вирішення цього питання керівництвом ДПтС України було прийнято рішення про створення і обладнання дільниць слідчих ізоляторів на території протитуберкульозних лікарень в Луганській області (Алчевська виправна колонія №13 – 20 місць), Миколаївській області (Снігурівська виправна колонія №5 – 20 місць), Полтавській області (Кременчуцька виправна колонія №69 – 15 місць) та Харківській області (Жовтневська виправна колонія № 17 – 28 місць), що сприяє розвантаженню переповнених СІЗО, зменшенню затрат людських та фінансових ресурсів на охорону ув’язнених під час їхнього лікування за межами СІЗО. Державною пенітенціарною службою України створено нормативно-правове підґрунття для облаштування дільниць СІЗО на території туберкульозних лікарень — підготовлений відповідний наказ, внесено зміни до положення про дільницю слідчого ізолятора.

До кінця поточного року заплановано введення в експлуатацію інфекційного відділення для засуджених на 80 ліжок на базі однієї з багатопрофільних лікарень Державної пенітенціарної служби України.

Удосконалюючи співпрацю між міністерствами і відомствами, 12 жовтня цього року на базі центрального апарату ДПтС України проведено чергову міжвідомчу нараду, до роботи якої були запрошені представники Генпрокуратури, МОЗ України, Мінюсту. На нараді обговорювали нагальні питання щодо покращання медобслуговування ув’язнених та засуджених, зокрема, шляхи посилення боротьби із захворюванням на туберкульоз, особливості медичного супроводу хворих на СНІД, породіль та жінок з дітьми, надання спеціалізованої медичної допомоги психічнохворим підслідним і підсудним, удосконалення співпраці пенітенціарних установ з місцевими та апеляційними судами, усунення та недопущення в подальшому недоліків у роботі медслужб пенітенціарних установ, які виявляються перевірками прокуратури. По кожному із зазначених питань була заслухана доповідь відповідних фахівців, ухваленні рішення, визначено терміни виконання та відповідальних посадових осіб від відомства.
Стан надання якісної медичної допомоги слідчо-заарештованих та засуджених керівництвом ДПтС України і надалі визначається як один з пріоритетних напрямів діяльності.

Але багато є благих і добрих справ в пенітенціарній медицині, які чомусь не афішує преса, хоча вони оприлюднювалися на прямій лінії Кабінету Міністрів України.
У цьому році було відкрите друге в системі закладів охорони здоров’я ДПтС України інфекційне відділення на 60 ліжок у багатопрофільній лікарні при Донецькій ВК № 124.
Крім того, управлінням Державної пенітенціарної служби в Запорізькій області спільно з ГУ МВС в Запорізькій області та прокуратурою області були внесені пропозиції до Запорізької облдержадміністрації щодо виділення коштів на створення дільниці СІЗО на території тублікарні при Софіївській ВК № 55 (Запорізька обл.). Зазначене питання було внесене на розгляд сесії місцевої облдержадміністрації. Також для створення дільниці слідчого ізолятора на території туб лікарні при Жданівській виправній колонії (Донецька обл.) залучені технічні і фінансові ресурси Благодійного Фонду “Розвиток України” та підписано чотирьохсторонню угоду, якою передбачено залучення коштів Донецької ОДА та ДПтС України.

Наприклад, в цілях забезпечення своєчасної та якісної лабораторної діагностики туберкульозу, своєчасного призначення хворим на туберкульоз адекватної схеми лікування та попередження поширення туберкульозу зі стійкістю до ПТП ДПтС України у поточному році за виділені на закупівлю обладнання кошти було закуплено сучасне лабораторне обладнання: 2 аналізатора мікробіологічних автоматичних ВАСТЕС TM MGIT 960.

З метою забезпечення виконання вимог статті 8 Закону України “Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз” щодо проведення профілактичних флюорографічних обстежень ДПтС України у поточному році проведено закупівлю 48 флюорографів та 32 рентгенапаратів, що дозволить своєчасно, на ранніх етапах розвитку, виявляти захворювання на туберкульоз, забезпечено стовідсоткове обстеження осіб, позбавлених волі.

Крім того, працівники ДКВС України взяли участь у трьох національних конференціях, присвячених проблемам ко-інфекції туберкульоз-ВІЛ/СНІД та мультирезистентного туберкульозу, також взяли участь у спільних з МОЗ України нарадах, робочих групах.
З метою підвищення професійного рівня працівників ДКВСУ за допомогою Представництва в Україні міжнародної неурядової організації “Програма оптимальних технологій в охороні здоров'я” (РАТН) та міжнародної неурядової організації МSН у поточному році працівниками ДКВСУ прийнято участь у 6 семінарах-тренінгах, присвячених проблемі мультирезистентного туберкульозу та впровадженню електронного реєстру хворих на туберкульоз.
Керівництво ДПтС України реалізувало низку заходів, спрямованих на отримання гранту 11 раунду Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (ініційовано та взято участь у нарадах, зустрічах зацікавлених сторін з цього приводу, підготовлено проект листа до Глобального Фонду). Підписано договір про надання гранту між Державним департаментом України з питань виконання покарань та Благодійним Фондом “Розвиток України” від 31.05.2011 №4-ГФ (основний реципієнт гранту 9 раунду Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією за компонентом “Туберкульоз”), підписано меморандум про співпрацю з міжнародною благодійною організацією МSН, підписано трьохсторонній меморандум про співробітництво між Держдепартаментом, МОЗ України та міжнародною благодійною організацією “Лікарі без кордонів”.
І насамкінець. Можливо хтось і закине, мовляв, Державною пенітенціарною службою зроблено не досить багато. Але в умовах кризи та збідніння населення в соціумі це не так вже й мало. Скільки листів-подяк надходить від родичів засуджених: когось буквально витягли з того світу, комусь зробили складну операцію, за яку, відверто кажучи, на волі людина б і не розрахувалася.
Звичайно і недоліків, і проблем у пенітенціарній медицині вистачає. Караван іде, нав’ючений новими і новими турботами. Але ж лаяти все ж легше…


Управління охорони здоров’я та медико-санітарного
забезпечення Державної пенітенціарної служби України

Немає коментарів:

Дописати коментар