Шукати в цьому блозі

вівторок, 3 квітня 2012 р.

Після пожежі монастир-в’язницю передадуть громаді.

27 березня сталася пожежа у Сокальській виправній колонії № 47 на Львівщині, де утримуали засуджених до довічного ув’язнення.

Монастир, в якому розміщалася Сокальська колонія, планують передати на утримання громади. Про це повідомив начальник управління Департаменту виконання покарань у Львівській області Михайло Дзюдзь: «Ми виступили з ініціативою установу перепрофілювати (з колонії – ред.) і передати монастир громаді, щоб більше не повертатися до питання розташування у ньому в’язниці», - зазначив М. Дзюдзь. За його словами, така ініціатива знайшла підтримку з боку державної пенітенціарної служби України.

Він не зміг сказати в яку саме суму обійдеться ремонт монастиря, який постраждав від пожежі й чи взагалі будівля піддається відновленню. «Він був не у дуже доброму стані. З 1958 року там знаходилася в’язниця жіноча, потім – чоловіча, а особливо в останні роки… Тримали довічно ув’язнених, їх було 68 до останнього часу і, зрозуміло, робилися тільки поточні ремонти для того, щоб утримувався загальний вигляд. Капітального ремонту там не те що десятками років, а мабуть і століттями ніхто не робив. Але там є серйозні речі: ескізи, фрески і якщо взятися за це серйозно, то можна здобути ще одну пам’ятку для Львівщини… Відновити ми (державна пенітенціарна служба – ред..) не зацікавлені. І треба використати момент…», - переконаний начальник управління Департаменту виконання покарань у Львівській області. За даними Державної пенітенціарної служби, до пожежі в Сокальській колонії утримували понад 600 в`язнів.
Сокальська колонія розташована в колишньому римо-католицькому монастирі отців-бернардинів в селі Жвирка, що межує з Сокалем. Це пам’ятка архітектури початку 17-го століття. У минулому – місце паломництва прочан до чудотворної ікони Сокальської Богоматері.

За матеріалами Релігійно-інформаційної служби України

2 коментарі:

  1. Капелан установи о. Андрій Дутчак прокоментував подію: "З огляду на розформування сектору для довічників максимального рівня безпеки та переведення їх до інших установ, а також перехід засуджених з приміщень камерного типу (ПКТ) на загальний режим тимчасово відвідування священиком установи перешкоджено. Місцевий єрарх розглядає можливість прийняття приміщеннь монастиря на баланс Церкви.

    ВідповістиВидалити
  2. Монастир Бернардинів з костелом Пресвятої Богородиці (XVII ст.) закладений 1599 р. й освячений 1619 р. Великі пожежі монастиря, що сталися 1843 р. та 1870 р., знищили монастир так, що пізніша обнова відібрала йому весь його старовинний характер. З оборонних мурів монастиря уціліли лише дві башти й рештки мурів. Отці Бернардини у 2005 - 2006 році цікавилися поверненням монастиря. Тоді їм запропонували збудувати в'язницю для "відшкодування". Тепер ця перешкода зникла. Отже на повернення монасиря може претендувати Чин Бернардинів...

    ВідповістиВидалити