Шукати в цьому блозі

вівторок, 3 червня 2014 р.

Декрет проголошення блаженного священномученика Василя Величковського покровителем пенітенціарного душпастирства УГКЦ.

Вих: ВА 13/ 343 
ДЕКРЕТ
На славу Святої, Єдиносущної,
Животворящої і Нероздільної Тройці,
Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь

Святослав,
Божою милістю і в повному сопричасті з Римським Апостольським Престолом Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви

Високопреосвященним і Преосвященним владикам, всесвітлішим, високопреподобним і всечесним отцям, улюбленим у Христі мирянам Української Греко-Католицької Церкви мир у Христі - Господі нашому!


Всемилостивий Господь дарував нашій Церкві доброго владику - блаженного священномученика Василя Величковського, який своїм життям і смертю дав свідчення жертовної любові до Христа і Його Церкви. Свята Церква устами святої пам’яті Івана Павла II, Папи Римського, 27 червня 2001 року визнала його блаженним священномучеником. 

Постать блаженного Василя приваблює нас тим, що ми знаємо про його священиче служіння для в’язнів в умовах ГУЛАГу. Він служив не тільки для вірних УГКЦ, а й для всіх дітей Божих. Як знаємо з історії, блаженному священномученику Василеві винесли вирок смерті й він перебував у камері смертників, з якої щодня когось розстрілювали. Його також мали вбити. Але через Боже провидіння влада замінила йому смертний вирок на ув’язнення. Відбуваючи покарання в каменоломнях, він разом з іншими невільниками створив в одній з галерей богослужбову каплицю і в ній відправляв Літургії. Блаженний спрямував свою проповідь до всіх людей, які в умовах постійного страху, терору й очікування смерті були спраглі Євангелія. Тому Синод Єпископів нашої Церкви у співдії з Духом Святим зупинився на постаті цього священномученика, вважаючи його взірцем душпастирства для всіх категорій в’язнів.

Беручи до уваги норму кан. 82, § 1, п. 1 Кодексу канонів Східних Церков та відповідно до кан. 112, § 1 цього ж законодавства, цим декретом, згідно з постановою № 32 Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, який проходив у першопрестольному граді Києві 11-18 серпня 2013 року Божого, задля слави Божої та спасіння боголюбивого люду, ми, владою нам даною, 

торжественно проголошуємо блаженного священномученика Василя Величковського покровителем пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви.

Подаємо служіння цього блаженного священномученика як приклад для всіх в’язничних капеланів, їхніх добровільних помічників та працівників пенітенціарної служби. Закликаємо наслідувати його всіх душпастирів нашої Церкви.

+ СВЯТОСЛАВ


о. Володимир Мальчин, віце-канцлер Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ
Дано в Києві,
при Патріаршому соборі Воскресіння Христового, в день Апостола Юди, брата Господнього,
2 червня 2014 року Божого


 

Немає коментарів:

Дописати коментар