Шукати в цьому блозі

четвер, 5 червня 2014 р.

Пересувна виставка в Кіровограді.

5 червня 2014 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття Всеукраїнської пересувної виставки образотворчого та прикладного мистецтва в'язнів «Преображення Господньою Любов'ю». Особливістю експозиції стало розміщення творів в’язнів, серед яких більшість – на релігійну тематику, у Залі сакрального мистецтва. Так вирішив колектив музею, адже експозиція відкрилася напередодні свята Трійці. Експозиція містить твори з усієї України, відібрані для конкурсу, що проходив влітку 2013 року в Києві.

День відкриття експозиції розпочався з відвідування Кіровоградського слідчого ізолятора, де о. Костянтин Пантелей зустрівся з персоналом установи та керівництвом обласного управління ДПтС, а також з неповнолітніми. Зустріч була присвячена розповіді про конкурс та його призерів.

У церемонії відкриття експозиції взяли участь заступник директора музею Анна Осипова,  Віталій Швецов, начальник сектору соціально-виховної та психологічної роботи Управління ДПтС України в області, громадськість міста і духовенство.


Своїми думками поділилася Наталія Завада, інспектор по роботі з неповнолітніми соціально-виховної та психологічної роботи Кіровоградського слідчого ізолятора, яка брала активну участь в організації конкурсу образотворчого мистецтва в’язнів «Преображення Господньою Любов’ю». Саме її вихованець Микола Фрікке став одним із призерів Всеукраїнського конкурсу: «На виставці відбувається своєрідний діалог між ув'язненими і вільними громадянами України. Відвідувач експозиції відразу потрапляє в атмосферу, де поруч із сакральними творами XIX століття знаходяться роботи наших співгромадян, які опинилися в місцях позбавлення волі.»

«Ми проводимо виставки в обласних центрах нашої країни. У цій експозиції представлено 113 робіт , ще 20 зараз бере участь у міжнародному конкурсі в Берліні , - повідомив організатор Всеукраїнської виставки, керівник Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України протоієрей Костянтин Пантелей , - в ній присутній аспект переміни через покаяння. Мистецтво для ув'язнених - це не лише терапія . За допомогою робіт цих людей ми чуємо їх покаянний дихання » .

Побачивши представлену експозицію, можна відчути ту любов до
мистецтва кожного окремого автора. Спектр різноманітності і майстерність дивує. Тут відвідувачі можуть побачити роботи вишиті хрестом, живопис, малюнки на склі, а також різьблення по дереву і навіть орігамі.
За допомогою робіт можна подивитися на світ, очима ув'язнених. Вони насправді перемінюються за допомогою мистецтва. В експозиції є твори, які проголошують про майбутнє. На одній з картин написано: «Віра ж є здійсненням очікуваного й упевненістю в невидимому». Картина, під назвою «Погляд у майбутнє» показує , що чекає надалі автор.

Кожна робота унікальна. Географія учасників виставки досить широка. Майже з усіх куточків України ув'язнені здивували своїм талантом. Серед них є і п'ять творів кіровоградців. Одна з них особливо привертає увагу. Це орігамі , яке називається «Білий лебідь». Її створив Микола Фрикке 1996 р.н. Дана робота зайняла п'яте місце на конкурсі серед неповнолітніх.


Починаючи від серпня 2013 року, Всеукраїнська пересувна виставка образотворчого та прикладного мистецтва в'язнів «Преображення Господньою Любов'ю» при співпраці з Державною пенітенціарною службою України вже побувала в Чернігові, Полтаві, Черкасах, Дніпропдзержинську та Запоріжжі. Після презентації виставки в Кіровограді, вона відправитися в далеку подорож по нашій країні. Наступною зупинкою буде Херсон. Виставка в Кіровограді продовжитися до 25 червня.

Немає коментарів:

Дописати коментар