Шукати в цьому блозі

понеділок, 8 вересня 2014 р.

Експозиція в Ніжині.

08 вересня 2014 року в Ніжинському краєзнавчому музеї відкрилася експозиція творчості в'язнів. Національна пересувна виставка образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою любов'ю» побувала вже у 8 містах України. У церемонії відкриття взяли участь представники Ніжинського міжрайонного відділу Кримінально-виконавчої інспекції ДПтС, Державної адміністрації міста, Пенітенціарного душпастирства УГКЦ, громадськості міста. З привітальним словом виступив мер міста Анатолій Лінник. Він подякував організаторові експозиції в Ніжині ієрею Романові Пушці, настоятелеві громади УГКЦ в Ніжині, що кілька років присвятив капеланству для неповнолітніх в'язнів, та керівнику Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України прот. Костянтину Пантелею.


Виставку відкрила  завідувачка художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею, Наталія Тира. Серед присутніх почесних гостей були також заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, начальник управління культури Валерій Примаченко, директор краєзнавчого музею Геннадій Назаренко, працівники музею, директор ніжинської центральної бібліотеки Олена Єкименко, Олена Губар заступник начальника Ніжинського міжрайонного відділу Кримінально -виконавчої інспекції ДПтС, студенти та викладачі закладів освіти міста. Пересувна виставка вмістила в себе сто чотирнадцять робіт. Вони виконані по-своєму, по-різному, але з любов’ю та відчуттям прекрасного. 

Ідея цієї виставки прийшла минулого року до святкування Дня Хрещення Русі. Серед робіт в’язнів під час конкурсу обрали найкращі. Найкращі серед найкращих поїхали на виставки до Європи. Решта — лишилась тут і дивує українців. Провести виставку в Ніжині запропонував отець Роман. Автори робіт, які представлені на виставці за гратами відбувають покарання за різноманітні злочини — це і наркотики, і вбивства, і розбій, і крадіжки, розповів протоієрей Костянтин.

Мистецтво — це спосіб проявити свою віру через конкретний свій твір. Автор зосереджується на цьому. Ми не диктували, що вони мали малювати. Вони самі почали виконувати свої роботи на релігійну тематику. На виставці в Києві біля кожної роботи був зошит у який відвідувачі могли записати свої враження від роботи. Потім ці зошити передавали в’язням. Для них це була нагода отримати, можливо, першого листа в своєму житті, адже деяким людям ніхто не пише. Ми б хотіли, щоб мистецтво стало пізнанням людської долі й відгуком на цю долю”, — говорив отець Костянтин.

Чи потрапляють повторно за грати ті люди, які в тюрмі малюють, вишивають чи вирізають? Священник сказав, що потрапляють: “проблема рецидивізму залежить не стільки від в’язнів, скільки від державних програм і суспільства. Тому що судова система і система покарань повинна набути справді пенітенціарного характеру, а не вершити помсту іменем суспільства. Інакше суспільство неохоче приймає колишніх в’язнів, а це знову штовхає їх на злочини”.

Прийти й побачити виставку надзвичайних робіт, які чіпляють за живе може кожен. Роботи, які сподобаються можна буде придбати. Зібрані кошти будуть передані для закупівлі матеріалів і засобів для творчості в’язнів.

Окрім цього, усі, кого зацікавить мистецтво засуджених зможуть передати гроші, або пензлі, або фарби, або інший художній матеріал безпосередньо в музей, або о. Роману, або ж нашій редакції. Проте, о. Костянтин переконує, що кожен із нас може виділити принаймні один день у рік і з’їздити до абсолютно незнайомих засуджених і провідати в’язнів. Бо для них спілкування, навіть, із незнайомими людьми зможе послугувати для переосмислення свого життя та поштовхом, щоб почати все з початку.

Дінера Бєстрєва 
Фото Ігоря Волосянкіна

Немає коментарів:

Дописати коментар