Шукати в цьому блозі

вівторок, 13 лютого 2018 р.

Душпастирська рада при Міністерстві юстиції України прийняла Кодекс етики в'язничних капеланів

13 лютого 2018 року у приміщенні Міністерства юстиції України відбулось чергове засідання Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України. За результатами засідання представники Церков, прийняли Кодекс етики в'язничних капеланів, додатком до якого буде керівництво дій капелана у зіткненні з випадками тортур, нелюдського чи принижуючого гідність поводження.

Під час засідання членів ради ознайомлено зі змінами, які відбулися у структурі управління пенітенціарною системою. У зв'язку з цим до Положення про Душпастирську раду будуть внесені зміни. Голова Душпастирської ради протоієрей Костянтин Пантелей висловив пропозиції щодо поліпшення кадрового потенціалу Державної кримінально-виконавчої служби України шляхом збереження відповідного закладу освіти у Києві. Він подякував присутньому на засіданні Першому заступнику начальника Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України Олександру Крикушенку за інформування про кроки Міністерства юстиції для оптимізації структур управління та розвиток взаємодії з Душпастирською радою.

Члени Душпастирської ради продовжили працю над проектами нормативних документів в'язничного капеланства та обговорили з представниками Адміністрації  ДКВС перспективу укладення Угоди про співробітництво між церквами і релігійними організаціями та Міністерством юстиції України. 

Присутні вислухали протоієрея Віктора Яценка (УПЦ) стосовно запрошення до участі членів Душпастирської ради у Європейській конференції «Faith in Justice; from sentence to community» Міжнародної асоціації в'язничних капеланів (IPCA-Europe), що відбуватиметься у Києві 24-27 квітня 2018 року.

На засіданні виступила в.о. першого заступника начальника Інституту кримінально-виконавчої служби Валентина Кирилюк, яка висловила пропозиції до Душпастирської ради щодо співпраці у другому семестрі навчального року в рамках діяльності опорної кафедри пенітенціарної етики.

З метою посилення практичної, морально-етичної та виховної складової організації освітнього процесу, керівництво ІКВС звернулося про проведення факультативних занять зі здобувачами вищої освіти Інституту із залученням представників Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України в період з березня по червень 2018 року за пропонованими темами:
1. Зміст та перспективи душпастирської опіки засуджених в Україні.
Міжнародний досвід пенітенціарного капеланства.
2. Соціально-психологічні аспекти діяльності капеланів у пенітенціарній
сфері.
3. Напрямки та механізм взаємодії інституцій душпастирської опіки з
органами та установами виконання покарань.
4. Співвідношення понять «справедливість» і «милосердя» при виконанні покарань.
5. Релігійні погляди на природу злочину, особу злочинця, зміст покарання та можливість виправлення (представниками різних конфесій).
6. Роль капеланства в профілактиці поширення тюремної субкультури.
7. «Релігійна медіація» як спосіб врегулювання конфліктів в органах та установах виконання покарань.
8. Душпастирська допомога в соціальній адаптації засудженим, які готуються до звільнення.
9. Морально-етичні аспекти ставлення працівників Державної кримінально-виконавчої служби до засуджених та ув’язнених.
10. Душпастирський супровід професійної діяльності працівників органів та установ виконання покарань. Відновні механізми.

Наступне засідання було намічено на березень.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар