Шукати в цьому блозі

неділя, 25 серпня 2024 р.

пʼятниця, 16 серпня 2024 р.

Свято Успіння Богородиці у Київській в'язниці

15 серпня 2024 року священник Костянтин Пантелей прийшов до утримуваних під вартою у Київському слідчому ізоляторі з душпастирським словом, вітаючи їх із Святом Успіння Пресвятої Богородиці. Відвідав жінок, неповнолітніх і засуджених на довічний термін. Посповідав і запричастив.

Пенітенціарне душпастрство УГКЦ

вівторок, 6 серпня 2024 р.

Свято Спаса у в'язницях

06 серпня 2024 року у світле свято Преображення Господнє в’язничний капелан отець Омелян Колодчак та настоятель храму Матері Божої Неустаної помочі м.Тернопіль, отець Віталій Котик (ЧНІ) з щедрими дарунками відвідав державну установу "Збаразька виправна колонія (№63)". Освятивши для засуджених дари літа, першоплоди, давши настанови, отці побажали довгоочікуваної Перемоги, духовного єднання, Господньої милості та благодаті! Нехай цей світлий день стане для кожного з нас нагадуванням про Божу любов і силу, що преображає наші життя. Нехай світло Господнього Преображення просвітлює ваші серця і веде до духовної досконалості.


У вівторок, 6 серпня, в Івано-Франківській установі виконання покарань №12 відбулося богослужіння з нагоди празника Переображення Господнього. Службу Божу для осіб, позбавлених волі, відслужив о.Арсен Панчак, в'язничний капелан, сотрудник храму Зіслання Святого Духа УГКЦ. В Святій Літургії взяли участь засуджені відділення господарського обслуговування та ув’язнені жінки. Після Служби Божої відбулося освячення плодів для в'язнів.

На подвір'ї установи, де розташована молитовна каплиця також відбулося освячення плодів для працівників установи. З нагоди свята о.Арсен привітав пенітенціаріїв та побажав їм щодня шукати переображення власної душі через спілкування з Богом та приносити щедрі плоди життя у вірі. 

Фрукти для в’язнів було передано від вірян парафії Зіслання Святого Духа, від Мирянського Чину Св. Василія Великого, а також від Апостольства Матері Божої Покровительки доброї смерті з парафії Царя Христа м. Івано-Франківська.


6 серпня у державній установі "Львівська установа виконання покарань (№19)" відзначили свято Преображення Господнього. Капелан установи о. Олег Нестор провів урочисту літургію та здійснив освячення фруктів та овочів для всього персоналу.
          
Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

понеділок, 5 серпня 2024 р.

Монахиня - капелан

В'язничні душпастирі сердечно вітають дорогу сестру Наталію-Василію Гальцову з Днем народження, Ювілеєм 45 ліття!

Дуже пам’ятним і благословенним стало її служіння. Вона мала особливу харизму – серцем до серця промовляти до неповнолітніх в’язнів, яких утримували у Київському слідчому ізоляторі. Сестра стала добровільною помічницею капелана у Київській в'язниці 2012 р. 

Під час обходу камер з ув’язненими хлопцями я, бувало, ставив питання у діалозі з ними: «Чи потрібна комусь індивідуальна розмова чи інша духовна допомога?» Діти хором відповідали: «Ні!». Та увечері цього самого дня до мене дзвонила с. Василія і повідомляла: «Отче Костянтине, є троє до Сповіді, один на духовну розмову, а один виявив бажання готуватись до Хрещення…» Немов своїй духовній матері, діти розкривали перед нею свої наїжачені й недовірливі душі.

Маючи богословську і педагогічну освіту, вона забажала викладати християнську етику неповнолітнім в’язням. Це служіння вона провадила до 2017 р. включно. Опікувалася жінками і неповнолітніми. Зміст служіння – катехизація, підготування до Хрещення, до Сповіді, терапевтичні індивідуальні бесіди й праця у групі.

Служіння с. Василія здійснювала на добровільних засадах і у вільний від інших обов’язків час. Вона часто супроводила мене у в’язниці, коли ми відвідували засуджених з господарської обслуги, жінок, неповнолітніх, хворих у медчастині. Двічі на тиждень, за узгодженим розкладом, вона працювала з підлітками.

Щоб належно висвітлити багатство досвіду душпастирського таланту сестри, потрібно згадати біблійні вікторини для неповнолітніх, утримуваних під вартою. Закон Божий для в’язнів сестра Василія викладала впродовж навчального року. У Київському слідчому ізоляторі у корпусі тримання неповнолітніх ув'язнених сестра Василія приготовляла події з нагоди свята Миколая, Різдва й Великодня. Свята відбувалися у формі театралізованої вистави, учасниками якої були самі неповнолітні ув'язнені. Найбільш незабутньою була вистава-пантоміма про Христове Воскресіння і про віру апостола Томи, який стрічається з Господом у світлиці. Сестра лише запропонувала і хлопці самі розподілили ролі. Непрофесійне, але повне довіри безпосереднє виконання зворушило всіх глядачів цього дійства, а ще більше вплинула на самих виконавців.

Після цього надзвичайного досвіду сестра декілька років здійснювала капеланське служіння у військових частинах і госпіталях Києва. Для вояків монахиня-капелан видавала спеціальну інформаційну брошуру – гарнізонний вісник «Господь – моя сила», за підтримки Департаменту Патріяршої курії УГКЦ. Відтак сестра стала помічником Синкела у справах монашества Київської Архиєпархії УГКЦ.

 Пенітенціарне душпастирство УГКЦ