Шукати в цьому блозі

понеділок, 18 квітня 2011 р.

Напередодні Страсної Седмиці працівники Департаменту душпастирства силових структур України відвідали Менську виправну колонію.

16 квітня, напередодні Квітної Неділі, представники Департаменту Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, відвідали Менську виправну колонію для колишніх військових і правоохоронців. У заході взяли участь о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній системі України, полковник запасу Олександр Мельник, референт Відділу душпастирства Збройних Сил України, та Соломія Щур, прес-секретар Департаменту. У відвідинах пенітенціарної установи взяв участь також Роман Кука, артист Вокально-інструментального ансамблю «Українські Барви», який вже втретє допомагає з організацією та проведенням програм зустрічей у закладах позбавлення волі. Двічі він у складі ансамблю відвідував установи у Київській області в часі листопадових Днів суспільної солідарності. Засуджені були раді впізнати в ньому учасника численних популярних телевізійних програм.
Цього разу візит мав на меті посприяти усім учасникам зустрічі наблизитися серцем до переживання Страсної Седмиці. Гості установи підготували моління Хресної дороги, яке своїм корінням сягає часів зародження руху паломництва християн у Святу Землю. Вони оформили залу клубу колонії: поставили посередині Розп’яття, у підніжжі якого можна було побачити серце, викладене з шовкової матерії. По краях його горіли лампадки. Текст молитов саме цієї Хресної дороги був колись подарований Патріархом Вартоломеєм Папі Іванові Павлу ІІ. Він відтворює події Спасительних Страстей нашого Господа Ісуса Христа та зосереджує нашу пам'ять, розум і волю на свобідному рішенні прийняти цей Божественний Дар.
На початку перед присутніми виступив полковник Олександр Мельник й ознайомив їх із завданнями та діяльністю Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур України у сфері служіння капеланів у війську та для пенітенціарної системи України. Він розповів, зокрема, про підготовку до 53 Військового паломництва до Люрду (Франція), в якому вже 16-й раз поспіль беруть участь представники Збройних Сил та МВС України, а також, вперше, представники Пенітенціарної служби України. «Це місце появи Божої Матері малій дівчині Бернадетті шанується християнами з усього світу, - сказав пан Олександр, - Виникнення паломництва саме військових було пов’язане із спогадами про лихоліття ІІ світової війни та з бажанням відвернення ворожнечі народів.»
Опісля о. Любомир Яворський виступив зі словом, в якому постарався роз’яснити суть Хресної дороги та налаштував усіх присутніх на відповідний настрій.
На початку кожної стації священики читали уривок з Євангелія, після чого кожен з гостей провадив духовні роздуми на тему Страстей, поміж яких звучали духовні пісні під гітару у виконанні Соломії Щур.
Моління Хресної дороги тривало понад годину. На завершення о. Костянтин запросив усіх охочих покласти свою запалену свічечку до підніжжя Хреста. Засуджені з глибоким внутрішнім трепетом підходили до Розп’яття із своєю молитвою, осіняли себе хресним знаменням.
Після молитовної частини відбулося неформальне спілкування духівників із присутніми. Вони добре знають ієромонаха Віталія Котика, який регулярно відвідує цю установу. Напередодні Страсного тижня кожен з них по-своєму переживав цей час, тому спілкування було цікавим та насиченим – охочі ділилися своїми життєвими історіями та просили поради духовної особи.
На пам'ять про відвідини гості залишили DVD із записом про Всеукраїнське паломництво військових і працівників МВС до Зарваниці й образки.

Соломія Щур, прес-секретар Департаменту Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви.

Немає коментарів:

Дописати коментар