Шукати в цьому блозі

понеділок, 5 грудня 2011 р.

Владика Василій Семенюк, єпископ Тернопільсько-Зборівський, освятив каплицю Прсв. Богородиці у Збаразькій виправній колонії.

5 грудня 2011 р. на базі Збаразької виправної колонії (№ 63) відбулося освячення каплички Пресвятої Діви Марії, яка розташована на території міжобласної спеціалізованої туберкульозної лікарні при установі. Під керівництвом настоятеля церкви Христового Воскресіння м. Збараж о. Омеляна Колодчака в рамках святкування підопічні жінки приготували театралізоване дійство «Стоїть Пречиста Діва поміж нами… ».





Капличка стане для засуджених жінок, які перебувають на стаціонарному лікуванні, місцем де вони зможуть усамітнитися та помолитися. У цій події, що сталася в продовження Свята Введення, брали участь керівник Відділу УГКЦ для душпастирства у пенітенціарній системі України о. Костянтин Пантелей, священики Збаразького деканату, о. Володимир Борис, капелан УПЦ КП, начальник управління Державної Пенітенціарної Служби України в Тернопільській області генерал-майор внутрішньої служби Павло Лосик, начальник Збаразької колонії полковник вн. сл. Олександр Ретюк, заступник начальника установи підполковник вн. сл. Людмила Леськів. 

«Прийдіть до Матері Небесної і вона зігріє ваше серце, витре сльози і допоможе здолати труднощі», – промовив, звертаючись до засуджених, під час освячення каплиці владика Василій Семенюк. – Бо як добра наша мати земна, то ще більше добра Пречиста Діва Марія, і як співається у пісні: «Не чувано ніколи, щоб вона не допомагала чи в горі, чи в недолі».

Владика подякував усім, хто долучився до облаштування невеличкої каплиці, але, за його словами, такої «милої», адже тут найдорожче – Божа Мати. За активну особисту позицію, належну турботу про повірених їм людей, створення умов для їх духовного розвитку грамоти отримали начальник управління Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області Павло Лосик, начальник Збаразької ВК-63 Олександр Ретюк, начальник спеціалізованої міжобласної туберкульозної лікарні при установі Ігор Нитка, заступник начальника ВК-63 із соціально-виховної і психологічної роботи Людмила Леськів, а також Мирон Дуль та аніматор Марійської дружини Надія Тхір. Владика також подарував ікону Зарваницької Матінки Божої і закликав жінок, які вийдуть на свободу, обов’язково побувати у Зарваниці.

Керівник відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України Костянтин Пантелей привітав присутніх від імені Блаженнішого Святослава та вручив усім образ Милосердного Ісуса. Після цього Владика Василій особисто благословив кожну засуджену і для кожної знайшов тепле слово розради і поради. Не обійшлося і без солодощів та фруктів, які стали солодким подарунком.

Після чину освячення владика Василій та усі священики оглянули побутові приміщення й ознайомилися з умовами життя внутрі виправної установи. В оновленому гуртожитку вони могли побачити як відремонтовано спальні приміщення, санвузли, кімнату особистої гігієни, побутові приміщення та кімнати для зберігання речей і продуктів, придбано нові пральні машини. В окремому будиночку — сучасна лазня. Є перукарня. «Я тут побував вперше, – зазначив владика, – але думаю, що не востаннє. Сюди потрібно йти і нести слово Боже. Я буду молитися за всіх тих людей, які тут працюють, і за тих, які відбувають покарання. Людина немічна і легко може впасти у гріх, а ми маємо допомогти їй встати і відкрити серце для Бога».

2004 року до установи прийшов душпастир УГКЦ о. Омелян Колодчак, що здійснює опіку жінками і понині. На території установи від 2007 року діє каплиця Св. Димитрія, в якій літургійні відправи здійснюють священики УГКЦ та УПЦ КП. Проте,  дільниця, на якій розташована лікарня є відокремлена від основної установи. Тому давно вже існувала необхідність в освяченні особливого місця для молитви жінок, що перебувають на лікуванні. Марійська дружина при храмі Св. Христового Воскресіння м. Збаража (діти від 13 до 15 років) вже протягом трьох років допомагає капеланові о. Омеляну опікуватися жінками в установі.  Саме вони подарували для каплиці фігуру Пресвятої Богородиці.

Довідка.

Збаразька ВК № 63 - жіноча установа мінімального рівня безпеки, розташована у с. Добрі Води. В ній відбувають свій термін неодноразово засуджені до позбавлення волі. Середній вік засуджених - 35 років. В установі працює відоме швейне виробництво.



Немає коментарів:

Дописати коментар