Шукати в цьому блозі

середу, 10 липня 2013 р.

Козацька духовність долає кримінальні звичаї. «Козацький Гарт- 2013».

Цього року 9 липня традиційний «Козацький Гарт» у Прилуцькій виховній колонії для неповнолітніх був правдиво козацьким святом. Разом із Центром волонтерської співпраці Пенітенціарного Душпастирства УГКЦ до проведення цього непересічного заходу приєдналося Братство козацького бойового звичаю «Спас». До складу організаторів свята увійшли волонтери: подружжя Віталій та Ангелина Нагорняки, Мирослава Козачок, Валентина Чорна, Андрій Павлюк, Віра Кузнецова, Василь Возняк, Ігор Гап’як, професійний фотограф  Михайло Коришов. Від Братства козацького бойового звичаю «Спас» під керівництвом Вадима Васильчука взяли участь у святі: Олексій Созонтов, Юрій Сикалюк, Іван Сур, Вадим Васильчук. Їх супроводжували працівники Відділу Пенітенціарного душпастирства брат Юрій Йосифович і о. Костянтин Пантелей.
12 видів змагань запропонували організатори вихованцям, які перебувають у колонії. Хлопці змагалися у силових вправах, бігу у стрічних колонах, естафетах з м’ячем, перетягуванні канату.  Розпочали з молитви, як водиться. Козацького колориту цей празник набув через приєднання до його програми козацьких випробовувань. Їх провели для вихованців учасники Братства бойового Звичаю «Спас». "Боротьба навхрест" – це давній вид забави, в якому загартовуються справжні козаки, "Нічні шали" – це чудовий козацький змаг для розвитку інтуїтивних здібностей, "Литаври" – відтворити почутий ритм литавр, "Батіг" - володіння козацькою вправністю. Також пройшов і конкурс знавців історії козацтва та показ мистецтва козацького бойового звичаю. У змаганні взяли участь друге і третє відділення виховної установи.  Кожна з команд налічувала по тридцять вихованців – всього 60 чоловік, що складає чверть усіх підопічних колонії неповнолітніх. За результатами підрахунків перемогу здобуло друге відділення.  
Обидві команди отримали призи: футбольні, баскетбольні та волейбольні м’ячі, а також набори для бадмінтону і малого тенісу. Також команди були нагороджені пам’ятними грамотами – переможців та учасників.
Бойовий звичай Спас — вид української національної боротьби. Відомий від княжих
часів, був досить поширений серед запорозьких козаків. Використовувався як ефективний засіб фізичної та бойової підготовки запорожців. Вадим Васильчук  розповів дітям історії бойових мистецтв козаків, продемонструвавши  разом з хлопцями з Братства бойового Звичаю «Спас» показові виступи, а також провели майстер-класи. «Я вперше був в системі на тій стороні й бачив, як саме діти перебувають там, як вони живуть. Відчувається атмосфера, що ти потрапив в закриту структуру, з якої не так легко можна вийти. Вірніше, треба відбути певний час, щоб вийти. Через кілька годин спілкування з дітьми там мої враження змінились. Радію, що вдалося крихту взяти від них, а їм віддати крихту емоцій. Сподіваємося, їм сподобалося, як ми викладали, як з ними попрацювали і просто увагу приділили» - сказав осавул братства Вадим Васильчук.

Нагадаємо, що «Козацький гарт» це вже традиційне духовне і спортивне свято, яке проводяться в Прилуцькій виховній колоні для неповнолітніх щоліта починаючи з 2009 року волонтерами Центру Пенітенціарного душпастирства УГКЦ. Кошти на призи у конкурсі збиралися зусиллями добродіїв, волонтерів через соціальні мережі. Свято проходило також у Бережанській та Самбірській виховній колонії. Нещодавно, у травні, цей празник відбувся у Бережанській виховній колонії.
Волонтер Пенітенціарного душпастирства УГКЦ Василь Возняк.

Немає коментарів:

Дописати коментар