Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 12 липня 2013 р.

Відбулося друге засідання робочої групи щодо розробки української моделі капеланства для силових структур.

11 липня 2013 року у приміщенні Верховної Ради працювала робоча група, щодо законопроекту для введення інституту капеланства у Збройних Силах України та установах пенітенціарної системи. Нарада проходила в офісі представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка. Були запрошені експерти з пастирської опіки у війську і тюрмах від конфесій, які представлені у Всеукраїнській Раді Церков.

Зокрема, свої пропозиції до законопроектів висловили священнослужителі Української Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Церкви Християн Віри Євангельської України, Церкви Адвентистів Сьомого Дня, Об’єднання Іудейських Релігійних Організацій України. Пропозиції Української Греко-Католицької Церкви представляли працівники Департаменту Патріаршої Курії з душпастирства силових структур України о. Любомир Яворський і о. Костянтин Пантелей. Окрім того про підстави запровадження інституту капеланства в Україні говорили старший офіцер Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України полковник Руслан Коханчук, начальник Департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи з засудженими Державної пенітенціарної служби України полковник вн. сл. Олег Янчук, а також виконавчий директор Інституту Релігійної Свободи Максим Васін.

Передбачається, що священики будуть здійснювати капеланське служіння на добровільних засадах. Виключенням буде залучення капеланів до складу миротворчих контингентів, що потребує фінансування за рахунок коштів, включених до складу поточних видатків Міністерства оборони України.

У законопроекті закріплюється положення про те, що держава  сприяє задоволенню потреб для військовослужбовців і громадян, які у той чи інший спосіб зазнають обмежень у вільному сповідуванні своєї релігії та потребують духовної опіки.
З ініціативи представників від УГКЦ піднімалися питання про можливість участі в душпастирській опіці представників Церков і релігійних організацій, статути яких зареєстровані в державі належним чином, а також про захист Таїнства Сповіді від прослуховування.

У нараді брали участь:

1.   Андрій Міщенко, Керівник Управління забезпечення зв’язків з Верховною Радою України Адміністрації Президента України.
2.  Максим Васін,  виконавчий директор громадської організації «Інституту релігійної свободи».
3.  Протоієрей Віктор Яценко, Голова Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи.
4.  Валігурський Юрій Олексійович, представник Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями 
5.  Протоієрей Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту ПК УГКЦ з питанбь душпастирства у силових структурах України.
6.  Ієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України,
7.  Анатолій Бегас –  керівник Відділу служіння ув’язненим Української Уніонної Конференції Церкви Адвентистів Сьомого Дня.
8.  В'ячеслав Когут – помічник керівника відділу соціального служіння Євангельської Християнська Церква (п'ятидесятників).
9.  Геннадій Білорицький, педставник Об'єднання іудейський релігійних організацій України.
10. Коханчук Руслан, старший офіцер Відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міністерства Оборони України.
11. Янчук Олег Борисович, начальник департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи із засудженими
12. Юлія Сєргєєва, помічник-консультант народного депутата України Юрія Мірошниченка.
Доопрацьовані законопроекти вже цього місяця будуть представлені для Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Після досягнення консенсусу із релігійною спільнотою парламентарі планують внести узгоджені законопроекти на розгляд Верховної Ради України під час третьої сесії сьомого скликання.

Немає коментарів:

Дописати коментар