Шукати в цьому блозі

вівторок, 20 вересня 2016 р.

Круглий стіл: «У пошуках оптимальної моделі пенітенціарної діяльності в Україні: від людини до системи»

20 вересня 2016 року в Інституті кримінально-виконавчої служби відбувся круглий стіл на тему «У пошуках оптимальної моделі пенітенціарної діяльності в Україні: від людини до системи».

Науковий захід було проведено Інститутом кримінально-виконавчої служби спільно з Душпастирською радою при ДПтС України. У круглому столі брали участь представники апарату Державної пенітенціарної служби України, обласних управлінь, навчальних закладів, священнослужителі різних релігійних конфесій, науковці, громадські діячі та ін. З привітанням  до учасників заходу звернувся начальник Інституту кримінально-виконавчої служби, доктор юридичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, доцент генерал-майор внутрішньої служби Бараш Є. Ю. Він наголосив на традиціях нашого навчального закладу щодо наукового обґрунтування актуальних питань розвитку кримінально-виконавчої служби.

На круглому столі обговорювалися такі проблемні питання: філософські засади пенітенціарної діяльності і пенітенціарної політики; необхідні особистісні якості персоналу нової формації (працівників установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та служби пробації); роль християнської духовності у формації пенітенціарія; формальні вимоги до різних категорій персоналу; запобігання професійній деформації працівників установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і працівників пробації; соціальні гарантії, правове закріплення професії працівників установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і служби пробації; рекомендації та пропозиції щодо внесення змін до Національного класифікатора України «Класифікатор професій» у розділі «Професіонали» тощо.

Наочним прикладом суттєвих змін у системі виконання кримінальних покарань, відходу від «прорадянської» політики був виступ колишнього політв’язня, а нині правозахисника, члена української Гельсінської групи В. Овсієнка. Дискусія, яка за цим послідувала, продемонструвала, що за останні роки поступово змінюються зміст, форми та мета покарання.

Багато часу було приділено в обговоренні саме ідеальному працівнику пенітенціарної системи після її реформування. У рамках підготовки круглого столу науково-дослідним центром з питань діяльності органів і установ ДПтС України Інституту кримінально-виконавчої служби було здійснено дослідження міжнародних стандартів кваліфікаційних вимог до працівника установ виконання покарань, а також скринінг-дослідження бачення вимог до персоналу оновленої кримінально-виконавчої служби діючими працівниками служби та різними групами суспільства.

На підставі проведеного заходу було розроблено відповідні рекомендації, які в подальшому будуть надіслані до профільного підкомітету Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Душпастирської ради при Державній пенітенціарній службі України та інших зацікавлених суб’єктів реформування кримінально-виконавчої служби.

http://ikvsu.kvs.gov.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар