Шукати в цьому блозі

суботу, 2 червня 2018 р.

ЗУСТРІЧ ВИХОВАНЦІВ КОВЕЛЬСЬКОЇ ВИХОВНОЇ КОЛОНІЇ
З ВІЙСЬКОВИМ КАПЕЛАНОМ,
ВОЛОНТЕРОМ О. МИХАЙЛОМ (ІВАНЯКОМ)

Народ України вже звик до щоденних інформаційних повідомлень у засобах масової інформації про перебіги військових дій на сході країни. Дуже щемить серце, коли чуєш про втрати серед українських патріотів, що боронять нашу землю.
Однак, зовсім по-іншому сприймається інформація про війну, коли тобі про неї розповідає живий свідок. А ним виявся військовий капелан греко-католицької церкви отець Михайло (Іваняк), який прибув на зустріч з учнями загальноосвітньої школи № 14 ДУ «Ковельська виховна колонія».
З цікавістю слухали вихованці виступ о. Михайла про воєнне протистояння між українським військом та сепаратистами в районі села Кримське, що на Луганщині. Капелан розповів, як воюють вояки ЗСУ, як вони допомагають мешканцям с. Кримське, як змінюється ставлення місцевого населення до військових українців. Адже це село довгий час було окуповане «русскими казаками», які нещадно знущалися із селян, постійно їх залякували: мовляв, прийдуть до вас українські фашисти-націоналісти і будуть розпинати й вбивати ваших дітей.
І ось звільнили українські воїни село від «казаков», котрі дременули навсебіч, с. Кримське взяли під свою опіку військові 24-го і 93-го батальйонів, які жили під обстрілами разом із селянами, допомагали їм у скруті, підтримували мешканців чим могли.
Хвилюючою була розповідь про дітей села Кримського, адже війна руйнує дитинство, і там, де вона ступила, діти в одну мить стають дорослими. Отець Михайло продовжував: «У селі Кримське на Луганщині 2015 року переді мною постали діти, в очах яких було дуже чітко видно - життя завтра може не бути. У будь-яку мить у твій дім, або під час навчання у школі, чи просто, коли перебуваєш на вулиці, може прилетіти смертельний снаряд. І цю смерть було видно в очах «дорослих дітей».
Далі волонтер представив учням невеличку книгу віршів, творів і малюнків учнів Кримської середньої школи «Війна очима дітей».
Вихованці освітнього закладу виховної колонії прослухали ряд творів та віршів юних луганчан про жахіття війни. Війна крізь призму сприйняття дітей – це трагедія. Хочеться кричати до усіх дорослих, хто тримає руку на снарядах: «Зупиніться! Ви також були дітьми, тож дозвольте жити дітям у мирі!».
Оповідь о. Михайла доповнювала чудовим співом й грою на гітарі студентка інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки пані Наталія.
Наприкінці заходу учень 11-го класу Павло Новік прочитав «Молитву за воїнів АТО», а о. Михайло поблагословив усіх присутніх та закликав молитися разом до Бога, щоб до дітей усього світу повернулося дитинство миру, щастя та любові.
Директор школи Володимир Кавюк подякував гостям за змістовну зустріч. Наголосив, що сьогодні, у досить складний і важкий для України час, церква стоїть в авангарді усіх прогресивних ініціатив і зрушень, що спрямовані на звільнення сходу країни від московського агресора й здобуття миру.
На завершення зустрічі для гостей була проведена екскурсія в освітньому закладі.

https://www.facebook.com/KovelskaVK/posts/1802447876443726

Немає коментарів:

Дописати коментар