Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Капелани обговорили перші кроки виходу з карантину

Вплив пандемії на можливість здійснювати капеланське служіння у в'язниці і покроковий вихід з обмежень карантину у пастирській діяльності обговорили священики Пенітенціарного Душпастирства УГКЦ 22 квітня 2020 року.

Підставою для проведення у пенітенціарній системі України обмежень, пов'язаних із карантином став Наказ Міністерства юстиції України № 950/5 від 13.03.2020 р. «Про запобігання поширенню на території установ виконання покарань, слідчих ізоляторів, закладів охорони здоров’я ДКВС України коронавірусу СОVID-19». 

Відповідно до Наказу в установах були заборонені всі види побачень, а також відвідування установ представниками засобів масової інформації, об’єднань громадян, релігійних та благодійних організацій, крім працівників правоохоронних органів та суду. На жаль, введені обмеження викликають питання щодо їх правової природи й відповідності Конституції України та законодавству, яке стосується душпастирської опіки, яка здійснюється капеланами. 

Хочемо одразу зауважити, що ми не обговорюємо доцільність або правильність заходів попередження поширенню небезпечних інфекцій. Але підзаконний акт припинив дію Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України" від 14 травня 2015 року № 419-VIII.

Капеланська пастирська опіка носить персональний характер і повинна розглядатися таким самим чином, як і лікарська невідкладна допомога. Тому існує потреба опрацювання необхідних поправок і доповнень. 

Введення карантину показало невідворотність введення штатного капеланства в дійсність українських пенітенціарних установ.

Незважаючи на обмеження, деяким душпастирям та волонтерській ініціативі "Небо над головами" вдалося провести заходи, що передбачали використання технології електронної комунікації для групової праці із засудженими.

Під час зустрічі душпастирі почули про організацію штатного капеланства в Чехії від отця Андрія Пенюка.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар