Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 29 січня 2021 р.

Питання повернення капеланів до свого служіння та впровадження штатного капеланства у системі

Продовжується взаємодія Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України з Міністерством юстиції з метою відновлення капеланського служіння для духовних потреб в’язнів і персоналу ДКВС.

28 січня 2021 р. у приміщенні центрального апарату кримінально-виконавчої системи України відбулася нарада щодо необхідності створення робочої групи для опрацювання положення про душпастирську обліку у пенітенціарній системі, яке ляже в основу законодавства про служіння капеланів у в’язниці. Попри наполегливі зусилля представників Церков, досі усі висловлені декларації про наміри залишилися лише добрими намірами без реального плоду.

У зустрічі взяли участь заступник начальника департаменту Наталія Рибалка, представник управління департаменту з питань ресоціалізації засуджених Олександр Гужва. Душпастирську раду представляли її Голова священик Віктор Яценко УПЦ, пастор В’ячеслав Когут УЦХВЄ, священик Костянтин Пантелей УГКЦ. В результаті зустрічі було прийнято алгоритм подання пропозицій та їх розгляду і прийняття для повернення в’язням їх конституційних прав на душпастирську опіку. Сподіваємося на швидке вирішення проблеми зняття перешкод.

Члени Душпастирської ради висловили стурбованість у зв'язку з припиненням релігійної опіки з огляду на Наказ Міністра юстиції України від 13 березня 2020 року у зв’язку з карантинними заходами у місцях позбавлення волі. Також 2 грудня 2020 року Кабінет міністрів України поновив свою постанову від 22 липня 2020 року №641, згідно якої на період дії карантину встановлено заборону на відвідання установ виконання покарань та слідчих ізоляторів об’єднанням громадян, представникам релігійних і благодійних організацій.

Це вже третя зустріч з компетентними представниками керівництва Міністерства юстиції, що є центральним органом виконавчої влади у сфері управління пенітенціарною системою. Питання повернення священиків-капеланів до свого служіння у системі та впровадження штатного капеланства є прерогативою подальшої взаємодії Церков і Мінюсту.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар