Шукати в цьому блозі

середу, 15 грудня 2021 р.

Пенітенціарна етика Київ 15 грудня 2021 року

15 грудня 2021 року в рамках спеціальної підготовки персоналу ДКВС відбулося чергове заняття з пенітенціарної етики на тему «Партнерство релігійних організацій з установами виконання покарань і пробації в суспільній інтеграції засуджених» Міжнародний досвід. Заняття провів священик Костянтин Пантелей, керівник Відділу ПК УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

Перші виклади предмету Пенітенціарна етика пройшли апробацію в Інституті Кримінально-виконавчої служби навесні 2017 року. Теми були розроблені опорною кафедрою Пенітенціарної етики закладу (заснованою у вересні 2016 року) у співпраці з Душпастирською радою при Міністерстві юстиції. Досвід посприяв введенню предмету в структуру спеціальної підготовки службовців пенітенціарної системи.

Персонал ДКВС потребує присутності капеланів та волонтерів, які здійснюють свою діяльність в установах попереднього ув'язнення і виконання покарань. З однієї сторони є в'язні, що переживають потребу пастирської допомоги. З іншої сторони персоналу неможливо тривалий час без значної шкоди послужити у в’язниці без мотивації віри! Без підтримки духівника неможливо дотриматися високих вимог і стандартів служби!

Під час заняття о. Костянтин представив зразки найбільш успішних методів взаємодії релігійних організацій і в'язничних адміністрацій та органів пробації. 

ЄВРОПЕЙСЬКІ ПЕНІТЕНЦІАРНІ ПРАВИЛА

Частина I Основні принципи

8. Персонал пенітенціарних установ виконує важливу суспільну функцію, і тому порядок їх набору, професійної підготовки та умови роботи повинні забезпечувати їм можливість підтримувати високі стандарти поводження з ув'язненими.

Частина V Адміністрація і персонал. Робота в пенітенціарній установі як державна служба

72.1. Керування пенітенціарними закладами мусить здійснюватися в етичному контексті, у рамках якого визнається, що до ув'язнених необхідно ставитися гуманно та з повагою до невід'ємної гідності людини.

2. Персонал має демонструвати чітке усвідомлення мети пенітенціарної системи. Керівництво має заохочувати лідерство у кращому досягненні цієї мети.

3. Обов'язки персоналу ширші за обов'язки простих охоронців і повинні враховувати необхідність сприяти поверненню ув'язнених до суспільства після відбування покарання на основі програми позитивної мотивації та допомоги.

4. У своїй роботі персонал мусить дотримуватися високих професійних та особистих стандартів.

ООН про взаємодію з релігійними організаціями 

Програми та заходи на релігійній основі, можуть допомогти залучити правопорушників і спонукати їх змінитися та взяти відповідальність за своє життя. 

Церкви можуть запропонувати важливу підтримку в’язням. Вони також, як правило, здатні зібрати ресурси громади для допомоги правопорушникам. 

У багатьох бідних країнах релігійні групи, по суті, надають єдині тюремні програми, доступні для правопорушників.

Правила Нельсона Мандели: правила 65 і 66

Приклади успішної взаємодії наступні:

1. У Великобританії понад 120 років з в’язницями взаємодіє організація PACT

The Prison Advice and Care Trust (Pact) — це національна благодійна організація, яка надає підтримку ув’язненим, людям із судимістю та їхнім сім’ям. Допомога людям, щоб вони почали все з початку та мінімізувати шкоду, яку може завдати ув’язнення людям, які вчинили правопорушення, сім’ям та громадам.

Що PACT робить:

Допомогає збереженню сім’ї та безпеці спільноти.

Зменшення ризику заподіяння шкоди ув’язненим та їхнім дітям.

Допомагає усунути бар’єри адаптації та підвищити обізнаність у державних послугах.

Впливає на пенітенціарну політику та законодавство.

Шукає роботу для колишніх ув'язнених

Надає житло і їжу, забезпечує лікаря для безкоштовного огляду звільнених ув'язнених. 

Траст допомагає засудженим зв'язатися з місцевими церквами, школами, лікарнями та роботодавцями для пошуку підтримки.

Спільноти базової підтримки після звільнення: ціль спільноти базової підтримки - це програма супроводу для колишніх злочинців на порозі закінчення їхнього терміну і негайно після звільнення. Програма триває до півроку, щоб одолати найбільш кризові й небезпечні щодо рецидиву тижні й місяці. Вона включає групу волонтерів (мотивованих їхньою християнською вірою), які регулярно зустрічаються з колишнім злочинцем і допомагають йому або їй зробити новий старт у їхньому житті. 

2. Асоціація захисту та допомоги засудженим (APAC) виникла 1972 р. у Бразилії

APAC існують як поселення (в’язниці без варти), в яких працюють волонтери християнських церков і деномінацій для потреб суспільної реінтеграції. Модель в’язниць без варти APAC стала поширена у 27 країнах світу. 

APAC існують як поселення (в’язниці без варти), в яких працюють волонтери християнських церков і деномінацій для потреб суспільної реінтеграції. Модель в’язниць без варти APAC стала поширена у 27 країнах світу. 

Засуджені потрапляють до APAC добровільно, з дозволу суду. Вони щодня навчаються і працюють, іноді у співпраці з місцевою громадою. Відхилення від правил співжиття, необхідного навчання і праці або несанкціоноване залишення поселення може стати причиною повернення засудженого до звичайної в’язничної системи.

Злочинці, які вчинили цілий ряд правопорушень, від вбивства до розбою, приймаються до АПАК. 

Рецидиви після АПАК становлять 8,4% порівняно з середнім показником у країні 80% і середнім у світі показником 70%. 

3. Міжнародна комісія католицького душпастирства у в'язницях

Заснована у 1950 р. діє у 115 країнах світу. 

Щоб привернути Вселенську Церкву більше до обізнаності та чутливості до проблем людей у в’язницях, Комісія стимулює працю та заохочує зростання католицьких тюремних капеланів у всьому світі. Разом з відповідною єпископською конференцією та місцевим ординарієм капелани і волонтери надають необхідну підтримку ув'язненим і персоналу.

Як НДО зі «Спеціальним консультативним статусом», ICCPPC направляє своїх представників до Організації Об’єднаних Націй. Є також контакти з іншими рухами та організаціями, які обслуговують людей у в’язницях.

Під час своєї поїздки до Сполучених Штатів у 2015 році Папа Франциск відвідав в’язнів виправної колонії Карран-Фромхолд у Філадельфії. 

«Христос навчає нас дивитися на світ Його очима,— сказав він,— очима, які не шоковані пилом, підхопленим по дорозі, але хочуть очистити, зцілити та відновити».

Виправна система Сполучених Штатів знаходиться в кризі. Зараз у в’язницях перебуває 2 мільйони осіб, ще 4 мільйони раніше ув'язненихлюди ходять американськими вулицями. Без служіння релігійних спільнот країну би спіткав колапс.

4. Міжнародна асоціація в’язничного служіння (The Prison Fellowship International)

Діє у понад 100 країнах. Протягом 2022 - 2025 рр. в Україні здійснюватиметься одна з наймасштабніших програм реінтерграції "Подорож в'язня".

Програма була розроблена для зміни тюремних середовищ і повернення в’язнів до суспільного життя. Це - восьмитижневий курс євангелізації та учеництва, заснований на Євангелії від Марка, який запрошує в’язнів у подорож, що перетворює, щоб дізнатися про Ісуса В’язня. Багато людей відчувають безнадію у зв’язку з ізоляцією в результаті вчинених ними кримінальних правопорушень. Програма втілюється у в’язницях по всьому світу, дбає про примирення з жертвами злочинів,  допомагає сім’ям засуджених й успішно реінтегрує їх у соціумі. В цьому допомагають християнські спільноти. 

Діяльність Української Міжконфесійної Християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі»

20 років взаємодії ДКВС і Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі»

10 Церков і деномінацій разом

Міжконфесійне порозуміння і християнська єдністьєдність;

Програми для в’язнів та підтримка після звільнення

Супровід духовних потреб персоналу

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар