Шукати в цьому блозі

понеділок, 14 жовтня 2019 р.

Службовці ДКВС взяли участь у Першому міжнародному пенітенціарному паломництві

На офіційне запрошення польських колег, 12 жовтня 2019 року, службовці ДКВС України та члени їх родин прибули на Ясну Гору до Ченстохови на XXIII Паломництво офіцерів, цивільних працівників й ветеранів В'язничної служби. Участь у події, присвяченій 100-літтю Польської В'язничної служби, взяли українські пенітенціарії Центрального, Центрально-Західного, Західного і Південно-Східного МРУ. Всього - 20 осіб. Подорож забезпечував супроводом Патріарший Паломницький Центр УГКЦ.

XXIII паломництво офіцерів в'язничної служби відвідало понад 600 осіб, серед яких: управлінський персонал, офіцери та службовці з сім’ями, представники профспілки, капелани, які звершують службу в в'язницях Польщі та пенсіонери. Вперше в ньому взяли участь представники Державної кримінально-виконавчої служби разом з отцем Костянтином Пантелеєм, головним капеланом УГКЦ.

Напередодні, 11 жовтня, паломницька група з України відвідала концетраційний табір Освенцім/Бжезінка, щоб вшанувати пам'ять понад півтора мільйона людей, замордованих нацистами. Зло, що спричинило страждання й загибель чоловіків, жінок та дітей, переважно євреїв та 41 національностей, досі блукає й шукає темного кутку у людському серці, маскуючись під національні, гуманітарні і навіть "правозахисні" ідеологічні проекти.

"Від Ясної Гори, де ми прикладаємо вухо, щоб почути, як б'ється серце нації, материнське серце - ласкаво просимо вас," - промовив отець Мечислав Полак, суб-пріор Ясної Гори, до пілігримів В’язничної служби, вітаючи всіх від імені монахів Паулинів.

Молитовна зустріч у святому місці розпочалася маршем прапороносних груп та почесної варти районної в'язничної інспекції у Катовіце з Любомирських воріт. Потім паломники брали участь у Месі й у Хресній дорозі. Головним служителем був о. Адам Яблонський - головний капелан в'язничної служби.

"Ми - служба з традиціями (...) Ми приїжджаємо сюди, щоб поклонитися, помолитися, в цьому важливому для нас поляків місці, і наше 100-річчя вписане в історію Польщі та історію цього місця, священне для всіх поляків, - наголосив генерал Яцек Кітлінський , генеральний директор В’язничної служби.

Отець Адам Яблонський, Головний національний в’язничний капелан, звернув увагу на необхідність душпастирської роботи серед офіцерів і службовців та їхніх сімей, а також серед ув'язнених. Це друге служіння вимагає від священика особливого й індивідуального підходу, повної відданості та наполегливості.

"Тут потрібно потішити і сподіватися. Вони не лише перетворюють, але й показують ув'язненим, що вони важливі, вони такі самі люди, як і ті, хто з іншого боку стіни. Це відновлення гідності є найважливішим," - наголосив головний капелан.
.
Музичну обстановку паломництва забезпечив представницький ансамбль в'язничної служби. Після Євхаристії паломники вирушили до Ясногурських Валів, щоб взяти участь у молінні Хресної дороги. На завершення Прощі генерал Яцек Кітлінський запросив присутніх на XXIV Паломництво пенітенціарних службовців у жовтні 2020 року.

Увечері 12 жовтня паломники з України прибули до Санктуарію Божого Милосердя. Місце, пов'язане із служінням Святої Фаустини Ковальської. Ікону Божого милосердя можна побачити ледве не в кожній камері в установах позбавлення волі, де зображений Христос з вдома променями, що виходять з його серця із написом "Ісусе, уповаю на Тебе!" 

Недільне Богослужіння 13 жовтня у греко-католицькому храмі Воздвижння Чесного Хреста у Кракові було присвячено молитовним наміренням за службовців, їх близьких, спіробітників, за ув'язнених та засуджених,  а також за жертв кримінальгих злочинів.

На зворотньому шляху українська делегація побувала з екскурсією у Кракові й помолилася на могилі автора національного гімну України отця Михайла Вербицького, що похований у с. Млини, неподалік кордону. 

Усі учасники прощі засвідчили, як поїздка збагатила невимовно і змінила їх. Молитва у святих місцях й досвід спілкування з польськими колегами створив неповторну атмосферу життєвої пригоди, що зветься паломництво.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар